Hlavní obsah

Sestřelení stíhačky bylo nepřátelským aktem, stěžuje si Turecko v OSN

– Ankara • Aktualizováno
Novinky, rei

Turecko považuje syrský režim za "vážnou hrozbu" pro celý okolní region a páteční sestřelení svého letounu u hranic se Sýrií podle něj bylo "nepřátelským aktem syrské vlády proti turecké národní bezpečnosti". Ankara to uvedla v dopise Radě bezpečnosti OSN, informovala v úterý stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Předseda turecké vlády Recep Tayyip Erdogan (vlevo) s vicepremiérem Bülentem Arinçem

Článek

Sestřelení průzkumného letounu Phantom F-4 hodnotí turecká vláda jako "vážné ohrožení míru a bezpečnosti v regionu". V dopise Radě bezpečnosti nicméně Turecko nežádá žádné konkrétní kroky proti syrské vládě.

Armáda změní pravidla

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondělí v parlamentu oznámil, že armáda změní pravidla pro případy týkající se syrských sil. Dodal, že jakýkoliv syrský armádní prostředek, který se přiblíží turecké hranici, bude považován za hrozbu.

Erdogan poznamenal, že syrské helikoptéry v nedávné době pětkrát narušily vzdušný prostor Turecka, což zůstalo bez odezvy.

Vicepremiér Bülent Arinç už v pondělí avizoval, že incident nezůstane bez trestu. Předznamenal také, že Ankara se na úterním mimořádném zasedání Severoatlantické aliance bude snažit partnery přesvědčit, že se jednalo o útok proti NATO. Odvolává se na článek 4 základní smlouvy NATO o ohrožení národní bezpečnosti některého z členů.

Je to teprve podruhé v dějinách NATO, kdy se alianční člen odvolal na tento článek. Také v prvním případě to byla turecká vláda. Stalo se tak v předvečer války v Iráku na počátku roku 2003, kdy Ankara požádala o pomoc při zajištění její bezpečnosti.

Agentura AP s odkazem na nejmenovaného zástupce NATO informovala, že alianční špičky si vyslechnou tureckého velvyslance a jeho zprávu o událostech. Neočekává se žádné specifické rozhodnutí ve věci.

Rada Severoatlantické aliance složená z velvyslanců všech 28 členských států jedná pouze na základě souhlasu všech.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v úterý jednání Sýrie "co nejsilněji" odsoudil a označil ho za nepřijatelné. Syrská strana podle něj nerespektuje mezinárodní zásady stejně jako lidské životy a mír. "Říkám zcela jasně: bezpečnost aliance je nedělitelná," prohlásil Rasmussen s tím, že NATO situaci na své jihovýchodní hranici bedlivě sleduje.

Střelba na druhý letoun

Napětí mezi Tureckem a Sýrií narostlo v pondělí ještě více poté, co Ankara obvinila Damašek, že nechal střílet po dalším jejím letounu pátrajícím v příhraniční oblasti po zbytcích sestřeleného phantomu. Syřané podle Arinçe přestali po stroji CASA střílet až po varování turecké strany. Letadlo vyvázlo nepoškozené. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Turecký F-4E Phantom

Turecko tvrdí, že jeho průzkumná stíhačka phantom se v pátek dostala do syrského vzdušného prostoru omylem. Stroj měl mít zapnutý systém IFF a Syřané podle tureckých úřadů museli okamžitě rozpoznat, že se jedná o letoun z Turecka. Kontakt s phantomem údajně ztratily 13 námořních mil (24 kilometrů) od syrského pobřeží ve výšce zhruba 2,2 kilometru po zásahu střelou naváděnou laserem na teplo.

Mohli použít ruskou střelu

Podle Sýrie se události seběhly jinak. Turecký stroj letěl ve výšce pouhých 100 metrů jen asi kilometr až dva od jejího středomořského pobřeží. Vzhledem k tomu nebyl čas vydat varování. Protivzdušná obrana stroj sestřelila a ten se zřítil do syrských vod. Byla údajně použita střela s maximálním dostřelem 2,5 kilometrů, nikoliv radarem naváděná střela.

Podle izraelského serveru Debka použili Syřané protileteckou střelu Pantsir 1, kterou nedávno dodali Rusové. Pantsir 1 má dostřel až 12 kilometrů.

Sýrií zmítá občanská válka. Boje začaly už loni v březnu a vyžádaly si nejméně 10 000 mrtvých. Turecko, kam utekly desetitisíce civilistů, podporuje syrské vzbouřence. V úterý byly hlášeny i boje u pozic vládních sil na předměstí hlavního města Damašku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám