Hlavní obsah

Šest let po pádu Bagdádu opanovaly město protesty proti USA

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Desetitisíce příznivců šíitského duchovního Muktady Sadra pochodovaly ve čtvrtek ulicemi Bagdádu. V den šestého výročí dobytí hlavního iráckého města Američany vyzývali demonstranti USA k okamžitému odchodu ze země a symbolicky ničili podobizny bývalého amerického prezidenta George W. Bushe a někdejší hlavy vlastního státu Saddáma Husajna.

Článek

„Pryč, pryč s USA,“ skandoval dav, jehož průvod se táhl do dálky pěti kilometrů. Došlo ale i na odsouzení někdejšího režimu prezidenta Husajna, který šíity perzekuoval.

:. Shromáždění ničili i podobizny exprezidenta Saddáma Husajna.

FOTO: ČTK/AP

"Bože sjednoť nás, vrať nám naše bohatství, osvoboď vězně, navrať naší zemi samostatnost, osvoboď ji od okupanta a zamez, aby nekradl naši půdu,“ přečetl Sadrův pobočník Assad al-Nasírí klerikův vzkaz. Nakonec vyzval shromážděné, aby si s dohlížejícími policisty a vojáky podali ruce.

Foto: Sattar al-Rubaie , Reuters

Shromáždění se zdraví s policisty.

:. Shromáždění se zdraví s policisty.

FOTO: Sattar al-Rubaie , Reuters

Muktada Sadr, potomek vlivné dynastie duchovních, studoval zřejmě v Íránu. Jeho milice, tzv. Mahdího armáda, stály v reakci na invazi USA do Iráku v březnu 2003 za množstvím ozbrojených akcí proti koaličním silám i domácí opozici. Operace později po dohodě odvolal a soustředil se na vytvoření silného sociálního a politického hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám