Hlavní obsah

Šéf vyšetřovací komise OSN v Gaze odstoupil, Izrael chce potopit jeho zprávu

– Jeruzalém

Šéf komise OSN pověřené vyšetřováním loňských bojů v pásmu Gazy Wiliam Schabas v pondělí odstoupil kvůli tlaku ze strany Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý navrhl, aby OSN po pondělní demisi šéfa odložila projednávání zprávy vyšetřovatelů.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinští hasiči zasahují u domu zničeného při náletu.

Článek

„Po odstoupení Williama Schabase je čas na to odložit zprávu, kterou jeho komise sepsala,” sdělil Netanjahu.

Schabas podal demisi po kampani, kterou proti němu vedlo především izraelské ministerstvo zahraničí řízené Avigdorem Liebermanem. Ten na Schabasovu adresu prohlásil, že pověřit tohoto člověka vyšetřováním bojů v Gaze je stejné jako dát za úkol Kainovi zjistit, kdo zabil Ábela. V Izraeli se cituje Schabasův výrok z roku 2012. Prohlásil tehdy, že osobou, kterou by nejraději dostal před Mezinárodní trestní soud (ICC), je Netanjahu.

Schabas po demisi v izraelské televizi řekl, že „Netanjahu i Lieberman jsou odborníci na směšná prohlášení”. „Netanjahu volal po mém odvolání z vedení komise ode dne, kdy jsem byl do jejího čela jmenován,” řekl. Situace podle něj začala být „neúnosná”. Odstoupil proto, že nechtěl, aby „osobní útoky odvedly pozornost od podstaty věci, a tou je zjednání spravedlnosti pro oběti”.

Odpor Izraele

Vyšetřování zadala Rada OSN pro lidská práva, kterou Netanjahu a další izraelští politici označují za trvale protiizraelskou. V roce 2014 „přijala více rezolucí proti Izraeli než proti Íránu, Sýrii a Severní Koreji dohromady,” řekl na adresu rady premiér. Svůj závěr vyvozený z vyšetřovací zprávy o Gaze má rada zveřejnit 23. března.

Netanjahu tvrdí, že Izrael při loňských bojích postupoval v souladu s mezinárodním právem. „Vyšetřován má být (palestinský radikální) Hamás a další teroristické organizace a vlády kolem nás, ne Izrael. Budeme nadále zajišťovat naši obranu proti teroru namířenému proti nám,” sdělil.

Izrael zahájil loni v létě ofenzivu proti pásmu Gazy, aby zastavil palestinské raketové útoky. Padesátidenní boje nepřežilo přes 2000 Palestinců, na izraelské straně bylo sedm desítek obětí. Podle izraelské lidskoprávní organizace Betselem umírali v Gaze hlavně civilisté. [celá zpráva]

Zahájení vyšetřování požadovali Palestinci, kteří podali žádost, aby spadali pod jurisdikci ICC. Očekávalo se, že po jejich přijetí v dubnu budou požadovat šetření v Gaze. [celá zpráva]

ICC je ale spustil dříve. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám