Hlavní obsah

Šéf Hizballáhu souhlasí s rezolucí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Vůdce libanonského islamistického hnutí Hassan Nasralláh se hodlá řídit rezolucí OSN, která požaduje okamžité zastavení bojů mezi Izraelem a Libanonem. Šéf Hizballáhu chce spolupracovat také s příslušníky modrých přileb OSN, kterých má být v oblasti až 15 tisíc.

Článek

Nasralláh ale zároveň podotkl, že Hizballáh má právo bojovat s izraelskou armádou, dokud bude operovat na území Libanonu. Podle Muhammada Fnajše, který je v libanonské vládě za hnutí Hizballáh, je ale text nespravedlivý, neboť neodsuzuje agresora. Tím je podle něj Izrael, jehož kabinet by o textu měl rozhodovat v neděli. Čeká se, že v pondělí by mohlo být zahájeno příměří.

Podobně jako Nasralláh se vyjádřil i libanonský premiér Fuád Siniura, jenž rovněž podpořil rezoluci OSN. Izrael bude o stanovisku k rezoluci OSN v neděli.

Spokojenost světových politiků

Západní země jsou s textem rezoluce, kterou vypracovala Francie a USA, spokojené. Arabské země hlavně vyzývají, aby byla co nejrychleji uvedena v život.

Dokument ocenila Evropská unie i americký prezident George Bush. Ten současně kritizoval hnutí Hizballáh a Írán a Sýrii, které toto hnutí podporují a jež text kritizovaly jako příliš stranící židovskému státu.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová uvedla, že rezoluce podle ní "otevírá cestu k trvalému míru". Francouzský prezident Jacques Chirac zase ujistil, že jeho země se bude podílet na mírových silách, které budou na jihu Libanonu nasazeny. Podobně se vyjádřila i Itálie.

Jednomyslnou shodu v RB OSN uvítal britský premiér Tony Blair. Současně zdůraznil, že je třeba vyřešit krizi na Blízkém východě v širších souvislostech. "Přijetí (rezoluce) je velmi vítáno. Násilnosti musí od nynějška okamžitě přestat na obou stranách," dodal.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina dává rezoluce "šanci" na politické řešení současné krize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám