Hlavní obsah

Sedm set policistů v Iráku přiotráveno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Až 700 iráckých policistů v jižním Iráku se otrávilo z nedělního jídla či pití a sanitky i americké armádní helikoptéry je musely přepravovat do nemocnic. Ministerstvo životního prostředí sdělilo, že 11 policistů na otravu zemřelo. Uvažuje se o možnosti, že šlo o formu sunnitského útoku.

Článek

Úřady provincie Vásit, z níž je incident hlášen, zatím o žádných mrtvých neinformovaly. Guvernér provincie Hamad Latíf pouze uvedl, že několik policistů je v kritickém stavu. Po nedělním večerním jídle, jímž policejní jednotky ve městě Numáníja stejně jako ostatní muslimové přerušily denní půst, začali muži krvácet z uší a nosu. Někteří zkolabovali, už když vstávali od jídla.

V islámském světě je nyní postní měsíc ramadán, v němž se jí jenom po západu slunce. Guvernér Latíf řekl, že otráveno bylo buď jídlo, nebo voda. Vzorky budou zaslány k dalším rozboru do Bagdádu. Vodu i jídlo podle Latífa na základnu dodává prostřednictvím iráckých zprostředkovatelů australská firma.

Postiženi jsou hlavně šíité

Postižení jsou příslušníci 4. policejní divize, která většinou operuje na jižních předměstích Bagdádu, tedy v oblastech velmi častého násilí mezi sunnity a šíity. V divizi slouží hlavně šíité a nedávno byli vysláni do Numáníje k dalšímu výcviku. Irácké policejní a vojenské jednotky jsou častým terčem sunnitského odboje.

Sunnité většinou útočí s pomocí výbušnin nebo zbraní, ale dosud nepoužili jed. Náhlost a rozsah otravy podle médií ukazuje na to, že se může jednat o útok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám