Hlavní obsah

Saúdská Arábie pokračuje v náletech na Jemen

– Rijád

Saúdská Arábie zahájila ve středu další sérii leteckých útoků na Jemen, ačkoli v úterý avizovala, že nálety končí. Uvedla to CNN s odvoláním na bezpečnostní zdroje ve městě Taíz.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Nálet na Saná

Článek

Nálety byly obnoveny poté, co šíitští vzbouřenci z kmene Húsíů napadli u Taízu jemenskou brigádu v areálu  velitelství u starého letiště, kterou rychle porazili. Krátce poté zahájila saúdská letadla nálety na pozice Húsíů u Taízu. Bombardován byl i Aden, v jehož ulicích se také bojovalo. Střety byly hlášeny i z okolí Dalí a Húty.

Zatím není jasné, zda jde o osamocenou reakci, nebo o obnovení náletů. Rijád v úterý odpoledne informoval, že s nálety končí a vystřídá je nová operace Navrácení naděje, do které by měla být zapojena elitní Národní garda. [celá zpráva]

Jejím jádrem však nemají být vojenské operace, ale politický proces, který by vedl k obnovení stability Jemenu.

Souhlasí s podmínkami OSN

Saúdští představitelé už dříve uvedli, že nálety oslabily vojenskou infrastrukturu šíitských Húsíů, jimž se postupně podařilo ovládnout většinu velkých měst. Mluvčí armády, generál Ahmad Asiri řekl, že kampaň dosáhla cílů.

Další vysoký saúdskoarabský představitel dodal, že Húsíové souhlasili skoro se všemi požadavky Rady bezpečnosti OSN. Bývalý prezident Ali Sálih, který vzbouřence podporoval a dohodl se se šíity podporovanými Íránem na rozdělení moci, údajně opustí i se svou rodinou Jemen a nikdy se nevrátí do politiky.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Šíité ve středu pustili na svobodu prezidentova bratra Násira Mansúra Hádího, jednoho z armádních generálů Fajsala Radžaba a také ministra obrany Mahmúda Subajhího, které drželi v zajetí na jihu Jemenu od 25. března.

Prezident se chce vrátit

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí ve středu v televizním projevu poděkoval Saúdské Arábii za podporu v boji proti šíitským povstalcům, o kterou sám požádal. Prohlásil, že on a jeho spojenci „zvítězí a že jakmile budou z Jemenu vytlačeni teroristé, vrátí se, aby pomohl budovat novou armádu a obnovit Jemen”.

Řekl rovněž, že z Jemenu odjel „za velkého ohrožení”, které pro něj znamenal puč šíitů. „Spiklenci Jemen zavlekli do krvavé občanské války,“ dodal ještě.

Reklama

Výběr článků

Načítám