Hlavní obsah

Saúdská Arábie neví, jak byl novinář zabit, ani kde je tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Saúdská Arábie netuší, jakým způsobem zemřel novinář a disident Džamál Chášakdží, ani kde je teď jeho tělo. Americké televizi Fox News to řekl saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Saúdský novinář Džamál Chášakdží na ekonomickém fóru v Davosu

Článek

Podle Džubajra se snaží úřady tělo nalézt. "Je to děsivá chyba, děsivá tragédie. Vyjadřuji soustrast rodině, sdílíme s nimi jejich bolest," prohlásil saúdský ministr.

Saúdové v sobotu přiznali, že Chášakdží zemřel na konzulátu v tureckém Istanbulu. Dva týdny to země popírala. Teď uvedla, že zemřel při bitce se skupinou mužů, s nimiž měl na konzulátu schůzku.

Incident ministr označil za "výjimečnou chybu" a "kardinální a závažné pochybení". Vrazi prý budou pohnáni k odpovědnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie prohledává les na okraji Istanbulu, kde by se mohly nacházet ostatky zabitého novinářeVideo: Reuters

Nejmenovaný saúdský úředník agentuře AP řekl, že Chášákdží měl být na ambasádě podle instrukcí Rijádu skupinou mužů přesvědčován, aby se vrátil zpět do své země. Mělo jít o klidný rozhovor. Když to Chášakdží odmítal, byl zardoušen ve snaze ho utišit.

Turecko tvrdí, že na saúdskoarabskou ambasádu přijela skupina mužů, kteří den předtím přicestovali ze Saúdské Arábie a další den opět odletěli. Turecko se domnívá, že byl Chášakdží zavražděn, rozřezán a ukryt, tělo se dosud nepodařilo nalézt.

Z disidenta je v zemi hrdina
Chášakdžího, který byl kritikem královského dvora, v těchto dnech podle televize CNN saúdská státní média líčí jako národního hrdinu, který se stal obětí bandy zločinců. Na stránkách deníků jsou velké fotografie zabitého novináře, který podle komentářů měl sice odlišné politické názory, ale leželo mu na srdci blaho národa.

 Země vyzvaly k vysvětlení

Británie, Francie a Německo v neděli vyzvaly Saúdskou Arábii, aby předložila věrohodné vysvětlení toho, co se na konzulátu 2. října stalo. Vysvětlení, že zemřel v bitce a tělo si převzal nejmenovaný místní spolupracovník, je podle těchto zemí nedostatečné.

"Vraždu nelze ničím ospravedlnit, odsuzujeme ji co nejdůrazněji," konstatuje se v dokumentu. "Přesné okolnosti novinářovy smrti je třeba co nejrychleji objasnit. Tvrzení Rijádu je zapotřebí podložit důvěryhodnými fakty," stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám