Hlavní obsah

Saúdská Arábie míří svými raketami nově i na Írán a Izrael

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie přestává spoléhat na svého nejvýznamnějšího spojence, na USA. Naznačují to fotografie ze špionážních satelitů zveřejněné nedávno v Jane’s Intelligence Review. Ukazují novou raketovou základnu v poušti, jejíž střely jsou zaměřeny na šíitský Írán a na Izrael.

Článek

Přestože Saúdská Arábie nadále ve velkém nakupuje zbraně na Západě včetně Spojených států, na pouštní základně jsou umístěny balistické střely středního doletu DF3 z Číny, které mají dosah 2500 až 3300 kilometrů.

Britský deník The Daily Telegraph připomíná, že to není tak dávno, co veškeré střely zaměřené na Írán nesly znak Spojených států. To se však změnilo poté, co Usáma rozpoutal své globální teroristické tažení.

Jeho důsledkem bylo mimo jiné stažení Američanů ze Saúdské Arábie. Nově odhalené střely země–země tedy nesou jen zelené insignie pouštního státu – dvě zkřížené šavle pod palmovou ratolestí.

Zaměření raket na Izrael znamená, že Saúdové – ať už z propagandistických, nebo reálných důvodů – chtějí odstrašovat i vojensky nejsilnější stát Blízkého východu. I to je nepřímý důsledek snah Spojených států nezabřednout do bažiny konfliktů v tomto regionu.

Mohou nést atomové hlavice?

Není jasné, zda Saúdové mají i rakety schopné nést atomové hlavice. Kdyby však tyto hlavice vyvinuli sousední Íránci, Rijádu nebude nic bránit v nákupu jedné či více jaderných náloží od Pákistánu, jehož arzenál ostatně Saúdové spolufinancovali.

To by samozřejmě mohlo přispět ke spuštění závodu v jaderném zbrojení na celém Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám