Hlavní obsah

Sankce proti pásmu Gazy musí Izrael odložit

JERUZALÉM

Izraelský nejvyšší odvolací soud v pátek rozhodl, že plánované omezení dodávek paliv a energií do pásma Gazy musí být o dvanáct dnů odloženo. Vláda Ehuda Olmerta musí soudu vysvětlil všechny aspekty svého rozhodnutí, zejména jak zajistí plnění humanitárních potřeb pro obyvatele Gazy.

Článek

Soud plán, proti němuž se zvedl odpor na celém světě, neboť je vnímám jako kolektivní trest, nezablokoval. OSN přitom upozorňuje, že Izrael nese za pásmo Gazy odpovědnost, protože kontroluje jeho hranice, vzdušný prostor i teritoriální vody. Sankce ostře kritizují také organizace na obranu lidských práv, které se obrátily na soud, kde se domohly odkladu restrikcí. 

Izrael se chystá omezit dodávky benzínu, nafty a elektrické energie do pásma Gazy jako odpověď na neustávající raketové útoky. Palestinští ozbrojenci z pásma Gazy ostřelují území Izraele raketami Kásam.

Izrael minulý týden uvedl, že chce zastavit dodávky elektřiny po každém novém útoku a dobu výpadku postupně prodlužovat. Podle ministerstva obrany však nebudou výpadky následovat po každém jednotlivém ostřelování, ale budou záviset na vyhodnocení týdenní četnosti útoků. Podle Izraele budou výpadky vždy jen lokální a neměly by postihovat nemocnice.

Izraelská vláda v září označila pásmo Gazy za nepřátelské území, čímž si otevřela cestu případným sankcím proti této oblasti, kterou od června ovládá radikální hnutí Hamás. Od té doby Izraelci postupně snižovali dodávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael omezil dodávky paliva do pásma Gazy

Izrael v neděli podle palestinských úřadů radikálně omezil dodávky paliva do palestinského pásma Gazy. Tyto sankce Izraele mají být odpovědí na pokračující...

Výběr článků

Načítám