Hlavní obsah

Rusové se stahují ze Sýrie, odpluje i letadlová loď Admirál Kuzněcov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko začalo stahovat část svých sil ze Sýrie. Krok avizovaný minulý týden po podepsání dohody o příměří v zemi v pátek potvrdil náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď Admirál Kuzněcov na záběrech z loňského listopaduVideo: AP

 
Článek

„Z rozhodnutí vrchního velitele ruských ozbrojených sil Vladimira Putina začíná ministerstvo obrany snižovat počet uskupení ozbrojených sil v Sýrii,“ potvrdilo podle agentury RIA Novosti ruské velení.

Sýrii podle něj opouští letadlová loď Admirál Kuzněcov, křižník Petr Veliký i doprovodná plavidla. Podle Gerasimova svůj úkol splnily a pomohly vytvořit jednotný systém vzdušné obrany nad Sýrií.

Foto: ČTK/AP

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov

Moskva avizovala částečné stažení minulý týden po uzavření příměří mezi syrskou armádou a umírněnými povstalci. Náčelník ruského štábu k tomu dodal, že příměří je většinou dodržováno.

Jednou už se částečně stáhli

Rusko se zapojilo do bojů v Sýrii v předloňském roce a pomohlo odvrátit hrozící porážku režimu Bašára Asada a možnou ztrátu přístavu v Tartúsu, své jediné námořní základny ve Středozemním moři. Asadovy síly pak s podporou ruského letectva obrátily vývoj války a zahájily postup. Moskva už částečně své síly loni na jaře odvolala, ale ke konci roku je znovu s nasazením Admirála Kuzněcova posílila.

Rusko je společně s Tureckem také prostředníkem dohody o příměří a v kazašské Astaně organizuje rozhovory o míru. Měly by začít koncem ledna.

Jediná letadlová loď
Admirál Kuzněcov (původně se měla jmenovat Riga a potom Leonid Brežněv) je jedinou ruskou letadlovou lodí, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dostavěna a byla prodána do Číny.
Na vodu byla spuštěna v polovině 80. let, ale plně byla dokončena až o deset let později a její nasazení v Sýrii bylo její první bojovou operací.
Západní komentátoři poukazují na to, že technicky nevyhovuje, a proto ji doprovází remorkér připravený zasáhnout v případě technické závady.
Jinak úspěšné nasazení v Sýrii poznamenala havárie a ztráta dvou letadel Mig-29 a Su-33.
Admirál Kuzněcov je dlouhý zhruba 304 metrů a široký 71 metrů a pojme 1200člennou posádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám