Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo záběry z posledního bombardování částí Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany ve středu zveřejnilo záběry z úterních útoků na syrskou provincii Idlib, kterou ovládají radikálové. Moskva tak potvrdila, že skutečně zaútočila, jak uvedla exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. Po náletech začaly z Idlibu prchat stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z náletů na IdlíbVideo: Reuters

 
Článek

„Čtyři letadla ruské letecké skupiny ze základny Hmejmín v úterý zaútočila na objekty teroristické skupiny Fronta an-Nusra v provincii Idlib,“ uvedlo k náletům ruské ministerstvo obrany. Útoky provedly stroje Suchoj Su-30 a Su-34.

Terčem byla podle něj skladiště mimo obydlené oblasti, kde byly uschovány drony použité teroristy k útokům, a provincie Aleppo a Hamá. Při jednom z nich bylo poškozeno několik ruských letadel.

SOHR tvrdil, že bylo provedeno 30 náletů na 16 oblastí držených vzbouřenci v Idlibu a v horách provincie Latákíja. Vyžádaly si podle něj 13 civilních obětí.

Foto: Reuters

Záběr z náletu na Idlib, který zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Většina cílů se nacházela v oblasti kontrolované skupinou Haját Tahír aš-Šám, což je bývalá Fronta an-Nusra napojená na al-Káidu. Potvrdila to i sama skupina. Ta zveřejnila přes spřízněnou tiskovou agenturu Step News Agency záběry dýmu stoupajícího nad několika vesnicemi pod její kontrolou. Záběry pořídila civilní obrana Bílé přilby, která působí v rebely ovládaných oblastech.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý označil syrskou provincii Idlib za hnízdo teroristů, které je poslední baštou odpůrců režimu, blokuje mír a ohrožuje ruské vojenské základny. Reagoval na vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že útok na Idlib by byl vážnou chybou. Peskov to označil za omezený přístup, který nebere v úvahu komplexní situaci v Sýrii.

Foto: Reuters

Záběr bombardování provincie Idlib, který zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Syrská armáda umožnila při předchozích ofenzivách odejít radikálům právě do provincie Idlib.

Syrské vedení už uvedlo, že Idlib bude další oblastí, která bude osvobozena z područí teroristů. Spojené státy před útokem varují Damašek i Moskvu. Ta se ale snaží dojednat odchod radikálů a ovládnutí oblasti bez velkého boje. [celá zpráva]

Ve středu a ve čtvrtek obyvatelé některých vesnic ležících jihovýchodně od města Idlib uprchli dále na sever k provincii Aleppo. „Míří na západ od Aleppa k oblasti Afrínu (u hranice s Tureckem),” uvedl v rozhovoru s AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Doplnil, že jde asi o 180 rodin.

Podle SOHR armáda prezidenta Bašára Asada jihovýchodní část provincie Idlib ve čtvrtek ostřelovala, přičemž šest osob zranila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám