Hlavní obsah

Rusko obnoví dodávky jaderných zařízení do Íránu

Teherán

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí při návštěvě Teheránu řekl, že Moskva obnoví dodávky jaderných zařízení do Íránu. Plánuje pomoci Íránu s exportem obohaceného uranu. Rusko k tomuto kroku přistoupilo poté, co Írán přijal dohodu o svém jaderném programu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Írán musí podle dohody omezit množství zásob obohaceného uranu na 300 kg, což jsou zhruba dvě procenta současných zásob. Rusko podporuje záměr Teheránu přebytky vyměnit za neobohacený uran.

Rusko hodlá Íránu pomoci s úpravami centrifug ve Fordo, kde se uran obohacuje, a s modernizací těžkovodního reaktoru v Araku. Ruský prezident Putin už před jednáním podepsal výnos, v němž ruší zákaz prodeje jaderné technologie do Íránu.

Putin jednal v Teheránu s ajatolláhem Alím Chameneím půldruhé hodiny. Podle agentury TASS se zabývali i řešením syrského konfliktu a shodně konstatovali, že syrské vedení by nemělo být při politickém rozhodování vystaveno vnějšímu nátlaku.

Konference o plynu

Putin se v Teheránu účastnil summitu zemí vyvážejících zemní plyn GECF. Zdůraznil, že odběratelé zemního plynu by měli sdílet investiční rizika s těžaři, kteří do energetického sektoru vkládají nemalé prostředky. Navzdory propadu cen vidí ruský prezident perspektivu těžby optimisticky a růst energetických potřeb ve světě bude vyžadovat výstavbu nových plynovodů.

Írán už dostává ruské protiletadlové rakety

Před jednáním oznámil íránský velvyslanec v Moskvě Mehdí Sanájí, že Rusko začalo dodávat Íránu systém protiletadlových raket S-300. Dodávky byly pozastaveny před osmi lety kvůli protiíránským sankcím.

Před jednáním oznámil íránský velvyslanec v Moskvě Mehdí Sanájí, že Rusko začalo dodávat Íránu systém protiletadlových raket S-300. Dodávky byly pozastaveny před osmi lety kvůli protiíránským sankcím.

„Írán a Rusko podepsaly novou smlouvu a dodávky S-300 už začaly,” sdělil velvyslanec Sanájí.

Dodávky vadí Izraeli, protože mu ztěžují případný útok proti íránským jaderným zařízením. Rusko je už dříve avizovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Íránci začali odstavovat centrifugy

Írán začal odstavovat odstředivky pro obohacování uranu, oznámil v pondělí šéf státního úřadu pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Írán tak naplňuje dohodu...

Výběr článků

Načítám