Hlavní obsah

Ruské vrtulníky se přesunuly na východ Sýrie, vzniká tam nová základna

Moskva/Kámišlí

Skupina ruských vojenských vrtulníků se přesunula na východ Sýrie k městu Kámišlí. Mají se zapojit do společných hlídek s Turky na syrsko-turecké hranici, uvedla ve čtvrtek armádní televizní stanice Zvězda. Agentura Interfax už dříve uvedla, že do společných hlídek se zapojily helikoptéry Mi-8 a Mi-35, které poskytují ochranu ze vzduchu.

Foto: ČTK/AP

Turečtí vojáci (vpravo) mluví před společnou hlídkou na severu Sýrie s ruským

Článek

Podle Zvězdy jsou na letišti u Kámišlí dvě bitevní helikoptéry Mi-35 a jedna transportní Mi-8. Vyzbrojené jsou kulomety a neřízenými raketami.

„Letěly asi pět hodin ze základny v Hmímínu na sever Sýrie. Na zemi vrtulníky chrání systém protivzdušné obrany Pantsir. Přistávací plochu uzavřeli vojenští policisté. Letiště je civilní,“ uvedla vojenská televize.

„Pro ochranu byla vyčleněná vojenská policie, speciální prostředky a automobily, asi deset kusů,“ řekl náčelník Timur Chožajev.

Úkolem nově zřízeného vzdušného velitelského postu je podle něj „zajistit nerušené lety, bezpečnost helikoptér i ochranu a obranu této oblasti”. Podle armády je na místě řídicí středisko vzdušných operací a budou se tam provádět i předletová příprava a zdravotní testy posádek.

Úkol ruských vrtulníků 

Už ve středu ruské vrtulníky rozšířily oblast svého působení, létají v nízké výšce jak nad vesnicemi, tak nad neobydlenými prostory a cestami.

„Plníme hlídkové úkoly v oblastech na severu Sýrie a doprovázíme konvoje s humanitární pomocí i kolony hlídkujících vojenských policistů,“ uvedl navigátor Ivan Petrov. „Létat se bude denně různými směry. Lety se provádějí ve dvojicích ve výšce 50 až 60 metrů, “ dodal ještě.

Foto: Baderkhan Ahmad, ČTK/AP

Společná ruská a turecká hlídka na severu Sýrie

V posledních dnech média informovala o tom, že Moskva jedná s Damaškem o pronájmu letiště v Kámišlí, kde by chtěla zřídit třetí ruskou základnu v zemi, uvedla ČTK. Ruské ozbrojené síly v současné době v Sýrii provozují leteckou základnu Hmímím a také námořní základnu Tartús.

Další společná hlídka

Ve čtvrtek v deset dopoledne začala už šestá společná hlídka ruských a tureckých sil na severu Sýrie, uvedla agentura TASS. Z ruské strany se do ní zapojily lehké pancéřované automobily Tigr a obrněné transportéry BTR-80, Turci nasadili transportéry Kirpi. Použit byl i ruský bezpilotní letoun Orlan-10.

Reklama

Výběr článků

Načítám