Hlavní obsah

Rumsfeldova rezignace je podle al-Kajdá útěkem z boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld odstoupil, aby mohl utéci z iráckého bojiště. Na nahrávce, která se objevila na internetu, to řekl vůdce irácké Al-Kaida abú Hamzá Muhádžir.

Článek

Muhádžir vzkázal Spojeným státům, aby se neřídily příkladem svého ministra a zůstaly v boji. Jeho skupina má prý 12 000 ozbrojených mužů a 10 000 dalších čeká na výzbroj, aby se mohli zúčastnit bojů proti americkým jednotkám v Iráku.

Rumsfeld odstoupil po úterních amerických volbách do Kongresu, v jehož obou komorách získali většinu demokraté. [celá zpráva] Po volební prohře republikánů se začalo spekulovat o možnosti rychlého stažení amerických vojáků z Iráku. Muhádžir v čele irácké odnože al-Kajdá nahradil abú Músu Zarkávího, jehož Američané zabili v létě při náletu na dům v u Bákuby. [celá zpráva]

Začátkem října televize Al-Arabíja oznámila, že byl zabit i Muhádžir, avšak americká armáda to nepotvrdila. Mluvčí z nahrávky se přihlásil k abú Umarovi Bagdádímu, který vede sunnitský islámský stát, který al Kajdá a spřízněné skupiny vyhlásily v sunnitských provinciích Iráku. 

Reklama

Související témata:

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám