Hlavní obsah

Riceová se snaží zachránit mírovou konferenci na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se v pondělí na Západním břehu Jordánu setkala s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Jednali spolu o americké konferenci o míru na Blízkém východě plánovanou na listopad. Palestinci varovali, že se jí nezúčastní bez předem daného pevného dokumentu.

Článek

Riceová, která už v neděli hovořila s izraelskými politiky, v pondělí na tiskové konferenci prohlásila, že obě strany nyní vynakládají vůbec největší úsilí ukončit konflikt za období několika minulých let. "Opravdu je čas vytvořit palestinský stát," řekla. Dodala, že prezident USA George Bush zařadil ukončení izraelsko-palestinského konfliktu mezi nejnaléhavější úkoly své vlády.

Riceová uvedla, že konference musí být co nejkonkrétnější. "Máme opravdu na práci lepší věci, než zvát lidi do Annapolisu kvůli společné fotografii," řekla.

Abbás vyjádřil naději, že konference otevře mírové rozhovory a stanoví, dokdy musejí být skončeny. "Mírová jednání nemohou být vedena jako proces s otevřeným koncem, musí jim být vymezen přesný časový úsek," řekl. Při jednání s ministryní prý také žádal, aby USA pomohly přesvědčit Izrael ukončit rozšiřování osad na západním břehu a výstavbu dělící zdi.

Riceová se pokouší přesvědčit Palestince, aby se plánované konference zúčastnili. V neděli po jednání s Izraelci ale uvedla, že zvažuje odložení konference na pozdější termín, dokud se nepodaří vytvořit text, o němž budou obě strany ochotné jednat. Izrael ale tvrdí, že takovýto text ani není nutný.

Vyslanec OSN kritizuje blízkovýchodní kvartet

Všichni čtyři členové takzvaného blízkovýchodního kvarteta - tedy Spojené státy, Rusko, Evropská unie a OSN - selhali při ochraně Palestinců. Uvedl to v pondělí zvláštní vyslanec OSN pro lidská práva na palestinských územích John Dugard, který navštívil Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy. Dodal, že podle něj by se OSN měla z kvarteta stáhnout. 

Podle jihoafrického profesora mezinárodního práva je reakce kvarteta na porušování lidských práv na palestinských územích velmi slabá, protože je "silně pod vlivem" USA. Podle něj kvarteto selhalo jak při zajištění lidských práv, tak při dojednávání dohod mezi znepřátelenými palestinskými hnutími Fatah a Hamás. Hamás v červnu ovládl po bojích pásmo Gazy, když vytlačil Fatah.

Podle něj by OSN měla působit jako prostředník při rozhovorech. Místo toho mezinárodní společenství poskytuje pomoc jen jedné frakci - Fatahu. To není role, kterou by OSN měla mít. A to je také důvod, proč by se měla OSN stáhnout z kvarteta.

Dugard ovšem nerozhoduje o politice OSN. Poradci jsou nezávislí experti, kteří pro OSN vypracovávají zprávy o dodržování lidských práv.

Situace Palestinců se zhoršuje

"Při každé návštěvě to vypadá, že se situace zhoršuje," uvedl Dugard po poslední návštěvě palestinských území. "Byl jsem velmi zasažen pocitem beznaděje, kteří Palestinci mají. Podle Dugarda je to dáno "porušováním lidských práv" a také tím, že Izrael brání Palestincům ve volném pohybu.

Podle něj řada kontrolních stanovišť je situována ne na okraji, ale uprostřed Západního břehu Jordánu a fakticky jej "dělí na řadu kantonů a ztěžuje život Palestincům, jak je to jen možné".

Dugard dodal, že ví, že je to dáno oprávněnými obavami Izraele o bezpečnost, ale že "jeho reakce je neadekvátní".

Reklama

Související články

Palestinské frakce porušily další příměří

Při pondělních bojích mezi stoupenci palestinských hnutí Hamás a Fatah v pásmu Gazy zahynulo osm lidí. Přestřelky se rozpoutaly i v nemocnicích, a to navzdory...

Výběr článků

Načítám