Hlavní obsah

Radikálové z Islámského státu žijí z prodeje ropy

– Bagdád

Islámští radikálové, kteří ovládají část Iráku a Sýrie, financují svou činnost z prodeje ropy. Ovládají několik menších ropných polí u Mosulu a Tikrítu a další v Sýrii, kde surovou ropu podle iráckých vládních zdrojů zpracovávají a prodávají. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Thaier al-Sudani/Files, Reuters

Ropná rafinérie severně od Bajdží

Článek

Radikálové z Islámského státu (dříve ISIL) ropu prodávají prostřednictvím pašeráků tureckým obchodníkům za nízkou cenu pohybující se kolem 25 dolarů za barel, což je méně než čtvrtina cen na oficiálním trhu. Další prodávají na územích, která sami kontrolují.

Islámský stát z ropy získává v rafinérii v Dajr az-Zauru topný olej a benzin, který sice nemá dobrou kvalitu, ale v Mosulu se prodává.  U mosulských benzinových pump stojí litr benzinu v přepočtu 20 až 30 korun.

„Benzin je ze Sýrie. Je třikrát dražší, než býval, ale lidé ho musejí kupovat, protože prodej za vládou dotované ceny skončil,” řekl majitel jedné z pump.

„Islámský stát má z tohoto nelegálního prodeje mnohamiliónové zisky,” citoval Reuters Hušáma Brífkáního z mosulského energetického úřadu.

Ropné věže fungují dál

Jak napsala agentura Reuters, na území chalífátu v Iráku je asi 80 ropných věží. Většina z nich je zapečetěná. V provozu jsou stále pole Nadžma a Kajára u Mosulu a Adžíl a Hamrín u Tikrítu.

Podle odhadů má naleziště Kajára kapacitu 800 miliónů barelů a dokud se místa nezmocnil Islámský stát, denně se tam těžilo 7000 barelů. Dělníci na místě zůstali, když jim Islámský stát zaručil ochranu.

Poblíž je stále funkční rafinérie a jeden z inženýrů, který tam pracuje, řekl, že je zjevné, že islamisté zařízení nezničili, aby ho mohli využívat. Stjeně tak postupovali v Bajdží. [celá zpráva]

Začátkem července obsadili bojovníci Islámského státu ropné pole Al-Umar ležící v Sýrii při iráckých hranicích. Do roku 2011 Sýrie těžila v oblastech na severovýchodě asi 400 tisíc barelů ropy denně. Využívala ji hlavně k domácí spotřebě. [celá zpráva]

Sever Iráku začali obsazovat v červnu a později tam vyhlásili chalífát.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám