Hlavní obsah

Radikálové útočili v syrské provincii Idlib. Zemřelo 40 syrských vojáků

Damašek

Při bojích v provincii Idlib na severozápadě Sýrie zemřelo v noci na čtvrtek téměř 40 syrských vojáků. Stalo se to poté, co kolem 450 radikálů zaútočilo na pozice syrské armády. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že ozbrojenci použili při útoku i auta s výbušninami.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Nálety zničené centrum Idlibu

Článek

Podle Moskvy, která je spojencem syrského režimu v tamní občanské válce, zahynulo při útoku radikálů téměř 40 syrských vojáků a dalších osm desítek jich utrpělo zranění.

Syrská státní tisková agentura SANA s odvoláním na zdroj z armády uvedla, že prudký útok podnikla bývalá Fronta an-Nusra na pozice syrských vojsk na jihu a jihovýchodě provincie Idlib. Podle zdroje dokázali útočníci proniknout na postavení vládních sil ve směru na Samaku, když použili různé zbraně včetně aut naložených výbušninami a kryli se intenzivní palbou.

Útok podle TASS provedly téměř současně ze dvou směrů dvě skupiny po více než dvou stovkách džihádistů s několika tanky a další těžkou technikou.

Zdroj agentury SANA uvedl, že syrské jednotky po přeskupení útok odrazily a zabránily jeho rozvinutí. Dodal, že boje na linii frontě s Frontou an-Nusra a jejími spojenci dál pokračují.

V Sýrii po bombardování zavalila budova sedm dětí. Šest se podařilo zachránit

Blízký a Střední východ

Syrské jednotky podle ruského ministerstva zneškodnily až 50 ozbrojených radikálů a na 90 jich zranily.

Už ve středu se podle SANA musely jednotky syrské armády v Idlibu potýkat s útoky radikálů v oblastech, které byly považované za bezpečné.

Idlib pod kontrolou radikálů

Provincie Idlib je poslední syrskou provincií, kterou z větší části kontrolují odpůrci syrské vlády. Jde o radikální islamistické skupiny v čele s odnoží teroristické sítě Al-Káida, skupinou Haját Tahrír aš-Šám.

Do oblasti Idlibu se v předchozích letech stěhovali odpůrci režimu z ostatních částí země poté, co syrská vláda získávala zpět pod kontrolu území ztracená v občanské válce, jež vypukla v roce 2011.

V Sýrii zemřelo při ostřelování osm dětí. Mrtvých je celkem dvacet

Svět

Ofenzivu v Idlibu zahájila syrská armáda loni v dubnu, protože oblast na konci ledna ovládli radikálové ze zastřešující skupiny Haját Tahrír aš-Šám, jejíž jádro tvoří bývalá Fronta an-Nusra. Do konce srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří oznámené Moskvou, tam zahynulo podle OSN 1300 civilistů a na 400 000 lidí muselo opustit domovy.

Boje znovu zesílily koncem listopadu. Od té doby tam uteklo ze svých domovů dalších 300 000 Syřanů, většinou žen a dětí. Mířily k tureckým hranicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám