Hlavní obsah

Radikální islamisté zabili v Iráku 670 vězňů. Jen kvůli víře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Sunnitští ozbrojenci z hnutí Islámský stát zabili v červnu v Iráku až 670 odsouzených z věznice ve městě Mosul. Oznámila to v pondělí vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. O masakru se OSN dozvěděla z výpovědí přeživších a svědků. Islamisté obsadili v uplynulých týdnech velkou část Iráku i Sýrie a na dobytém území vytvořili chalífát.

Foto: Reuters

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová

Článek

Pillayová zločiny spáchané islamisty odsoudila a podle agentury Reuters je označila za děsivé. Ozbrojenci se podle ní dopouštějí zločinů, jako jsou vraždy, únosy, otroctví i sexuální napadení a své oběti si vybírají na základě etnické či náboženské příslušnosti.

"Islámský stát a další podobné ozbrojené skupiny se denně dopouštějí vážného a hrůzného porušování lidských práv," uvedla Pillayová. "Systematicky se zaměřují na muže, ženy a děti kvůli jejich etnické či náboženské příslušnosti a v oblastech pod jejich kontrolou provádějí rozsáhlé etnické a náboženské čistky," dodala. Terčem sunnitských útočníků se podle ní stávají zejména křesťané, lidé patřící k sektě jezídů a také Turkméni.

Až 670 vězňů bylo prý 10. června odvezeno nákladními automobily na opuštěné místo, kde je zabili kvůli tomu, že nebyli sunnity. "Toto chladnokrevné, systematické a úmyslné zabíjení civilistů kvůli jejich náboženské příslušnosti by mohlo být považováno za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti," uvedla Pillayová. Vyzvala iráckou vládu i mezinárodní společenství, aby zranitelné menšiny žijící v Iráku ochránily.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Výběr článků

Načítám