Hlavní obsah

Protesty v Sýrii drtí pásy tanků

Damašek
Aktualizováno

Sýrie pokračuje v tvrdém postupu proti protivládním demonstrantům a postupuje město od města. V pondělí bylo obklíčeno západní předměstí Damašku, odkud je slyšet střelba. Pokračují i zásahy v Homsu, Dará a v Banijásu. Sýrie tvrdí, že zasahuje proti kriminálním gangům. Připisuje jim i smrt deseti lidí v rozstříleném mikrobusu u Homsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mikrobus, ve kterém postříleli syrské dělníkyVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí bylo odříznuto a izolováno damašské předměstí Muadhamíja. Obklíčili je vojáci. Ze čtvrti je slyšet neustávající palba a nad oblastí je se vznáší hustý černý dým.

Rozstřílený minibus

Syrská vláda tvrdí, že zasahuje proti zločineckým gangům, jednomu například připisuje deset mrtvých dělníků, kteří byli nalezeni v rozstříleném mikrobusu u Homsu. Tento případ rozmázla v médiích, i když jinak se o akcích proti demonstrantům příliš neinformuje. Případ ale není možné ověřit nezávisle.

V neděli večer syrská tisková agentura SANA oznámila, že "ozbrojený gang teroristů" zabil při přepadení autobusu poblíž města Homs deset dělníků vracejících se z Libanonu  Podle lékaře měli na tělech stopy po střelách do hlavy, hrudníku nebo břicha.

Tanky v ulicích měst

Syrské tanky v neděli vjely do města Tafas na jihu země. Ozbrojené síly je obsadily. Tafas leží nedaleko Dará, kde protivládní protesty v polovině března propukly a odkud se minulý týden stáhly. Syrské bezpečnostní síly zároveň zatkly více než 200 osob ve městě Banijás, které bylo obsazeno v sobotu.

Foto: Reuters

Tank na jihu Sýrie (obrázek z videa)

Do ulic třicetitisícového Tafasu vjelo osm tanků v neděli ráno. Z ulic byla slyšet střelba. Policisté a vojáci vnikali do domů a zatýkali mladé lidi. Tafas leží poblíž města Dará, kde protesty 15. března propukly.

Přes 200 lidí zatkly bezpečnostní síly v přístavu Banijás, který armáda obsadila už v sobotu. Je mezi nimi i desetiletý chlapec, řekl agentuře AP šéf syrského monitorovacího střediska pro lidská práva. V městě nejde elektrický proud a všechny komunikace byly přerušeny. "Město je odříznuto od světa a v jižních čtvrtích, kde je soustředěn protivládní odpor, jsou na střechách rozmístěni ostřelovači," uvedl.

Čištění ulic v Homsu

Syrské úřady jsou podle zahraničních analytiků odhodlány potlačit násilím odpor v Banijásu i v miliónovém Homsu. Podle ochránců lidských práv pronikli vládní vojáci do několika čtvrtí v Homsu, které dosud drželi odpůrci režimu a postupovali ulici po ulici. Slyšet byla palba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám