Hlavní obsah

Propusťte vrhače bot, volali demonstranti v Jordánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Zhruba 300 lidí v sobotu v jordánské metropoli Ammánu požadovalo propuštění iráckého novináře, který byl uvězněn, když minulý týden na tiskové konferenci v Bagdádu hodil své boty po americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Demonstrující pálili Bushův portrét, chválili novináře Muntadara Zajdího a skandovali: "Bůh je veliký!" a "Pryč s Bushem!".

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Lidé v jordánském Ammánu demonstrovali za propuštění iráckého novináře Zajdího.

Článek

Zajdí je ve vazbě od minulé neděle, kdy během společné tiskové konference iráckého premiéra Núrího Málikího a amerického prezidenta hodil po Bushovi boty. Chtěl tak prý vyjádřit nenávist proti americké okupaci Iráku.

Za útok na hlavu cizího státu mu ovšem nyní hrozí sedm až 15 let vězení. Zajdí už požádal o milost a svůj čin označil za "odporný".

Bota na fotografii amerického prezidenta George Bushe. foto: Reuters/Muhammad Hamed

V arabském světě si nicméně jeho čin získal nespočet příznivců; záznam incidentu se na Blízkém východě opakovaně pouští a za Zajdího propuštění se v Iráku i jinde opakovaně demonstrovalo. Region je dlouho nespokojený s Bushovou invazí do Iráku a s americkou politikou v této zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám