Hlavní obsah

Prokurátor doporučil obvinit izraelského prezidenta

Novinky, BBC, israelinsider.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Izraelský generální prokurátor doporučil v úterý obžalovat prezidenta Mošeho Kacava ze znásilnění a zneužití moci. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení izraelského ministerstva spravedlnosti. Izraelskému prezidentovi by mohlo hrozit až 16 let vězení.

Článek

Prezident je v souvislosti s nařčením z údajných sexuálních obtěžování a znásilnění svých podřízených vyšetřován od loňska. Podezřelý je ale také z nedovoleného odposlouchávání. Kancelář zástupce generálního prokurátora vydala prohlášení, že shromáždila dostatek důkazů k obžalování Kacava ze znásilnění, sexuálního obtěžování, zneužití moci a maření výkonu spravedlnosti. 

Prokurátor se rozhodl prezidenta Kacava obvinit poté, co v posledních dnech vyslechl svědecké výpovědi čtyř žen, které prezidenta nařkly ze sexuálního zneužívání v době, kdy pro jeho kancelář pracovaly. Prezident Kacav odmítl úterní prokurátorovo rozhodnutí komentovat, svou vinu nicméně popírá.

Prezidenta, jehož funkce je v Izraeli především reprezentativní, chrání během výkonu funkce imunita, po opuštění úřadu ale může být stíhán. Kacavovi právní zástupci v minulosti naznačili, že prezident míní abdikovat jestliže budou proti němu vznesena nějaká obvinění. Sedmileté funkční období Kacavovi vyprší letos, ve funkci je od srpna 2000.

Moše Kacav

Narodil se 5. prosince 1945 v Jazdu (Írán). V roce 1951 se jeho rodina přestěhovala do Izraele.

Vystudoval ekonomii a historii na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Pracoval jako učitel a v roce 1969 byl nejmladším starostou v Izraeli.

Je členem strany Likud. V politice se pohybuje od roku 1977, kdy byl zvolen členem parlamentu. Působil na několika ministerských postech.

Prezidentem Izraele byl zvolen 31. července 2000, když ve druhém kole voleb překvapivě porazil expremiéra Šimona Perese. Stal se první pravicovou hlavou židovského státu.

Kacav publikuje články v novinách, mluví hebrejsky, anglicky a díky svému původu persky a arabsky. Je ženatý, s manželkou Gilou má pět dětí.

V případě, že bude usvědčen, hrozí Kacavovi trest tří až šestnácti let odnětí svobody.V Izraeli se už několik měsíců objevují výzvy, aby na svůj úřad rezignoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám