Hlavní obsah

Projev afghánského prezidenta přerušila střelba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánský prezident Hamíd Karzáí byl ochrankou vyveden z kábulského stadiónu uprostřed svého projevu, když se v blízkosti ozvala střelba. Prezident již několikrát byl terčem vražedných útoků.

Článek

Vládní zástupce lidi přítomné na stadionu uklidňoval a tvrdil, že před stadionem policie palbou do vzduchu rozháněla nespokojence, kteří se nemohli dostat dovnitř. Policie prý musela odrazit dav několika tisíc lidí, kteří na ni útočili kamením.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak k hovořícímu Karzáímu během projevu přistoupil jeden ze strážců a něco mu řekl. Karzáí pak narychlo projev ukončil a sestoupil z podia. Lidé se začali krýt, protože se patrně domnívali, že jde o atentát. Na stadionu, který je v blízkosti prezidentského paláce, bylo v té době asi 25 000 osob včetně členů vlády a zahraničních diplomatů.

Již několik útoků přežil

Karzáí přežil několik pokusů o atentát. Ceremoniál, na němž měl dnes projev, byl uspořádán k šestému výročí smrti velitele protitalibanské aliance Ahmada Šáha Masúda. Dva dny před zářijovými atentáty v USA v roce 2001 byl Masúd zraněn při sebevražedném atentátu a o šest dní později, 15. září 2001 zemřel.

V Afghánistánu v minulých měsících přibylo násilí. Podle OSN byl v zemi od ledna do konce dubna spácháno 103 sebevražedných útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám