Hlavní obsah

Příští rok porazíme Islámský stát, slíbil po úspěchu v Ramádí irácký premiér

– Ramádí/Bagdád

Po osvobození centra iráckého Ramádí vyzval irácký premiér Hajdar Abádí v televizním projevu k dobytí druhého největšího iráckého města Mosulu. Prohlásil, že Islámský stát (IS) bude vypuzen z jeho země. BBC ale upozorňuje, že se ještě nepodařilo ani dobýt celé město.

Foto: Reuters

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil drží iráckou vlajku i strženou vlajku Islámského státu, kterou strhli ze sídla provinční vlády v Ramádí.

Článek

„Rok 2016 bude rokem velkého a konečného vítězství, kdy skončí přítomnost Daiš (arabský akronym Islámského státu) v Iráku. Půjdeme osvobodit Mosul a to bude fatální poslední rána pro Daiš.

Abádí promluvil poté, co irácká armáda oznámila dobytí Ramádí. V televizi byly odvysílány záběry, jak nad správními budovami v centru města vlaje irácká vlajka.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci mávají vlajkou u sídla provinční vlády v Ramádí.

Osvobození Ramádí uvítal i americký ministr zahraničí John Kerry, který ocenil „obrovskou vytrvalost a odvahu“ iráckých sil. Americký ministr obrany Ashton Carter řekl, že vypuzení IS z města je „významným krokem vpřed v kampani s cílem porazit toto barbarské uskupení“.

Foto: Reuters

Budova v iráckém Ramádí zničená při bojích.

Reportér BBC Thomas Ferry, který Ramádí navštívil, ale uvedl, že město ještě není bezpečné a irácké síly stále pronásledují stahující se radikály. „I když Ramádí ještě není plně zabezpečeno a další části města musí být ještě znovudobyty, irácká národní vlajka se už třepotá nad centrem provinční vlády a nepřátelské síly utrpěly velkou porážku.“

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Kouř nad Ramádí po jednom z útoků iráckých sil

Dodal, že všude jsou nastraženy nálože, a zmínil také, že boje město silně poškodily. Podle brigádního generála Madžída Fatauvího bojovníci IS „nastražili přes tři sta náloží na cestách a v budovách vládního komplexu“.

Ramádí obsadil Islámský stát v květnu, když vládní síly uprchly z města. Na jeho dobytí se Bagdád chystal dlouhé týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám