Hlavní obsah

Příměří v Sýrii nedrží, američtí diplomaté vyzvali k vojenské akci proti Asadovi

Washington

Desítky úředníků a diplomatů z amerického ministerstva zahraničí podepsaly protest proti politice USA v Sýrii. V interním dopise vyzvali k cíleným vojenským zásahům proti silám prezidenta Bašára Asada. Ruský prezident Vladimir Putin to odsoudil.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil podporovaných USA

Článek

Současný postup podle stěžovatelů syrské opozici nepomáhá a hraje do karet Asadovi. Výzvu podepsalo 51 středně až vysoce postavených úředníků, v jejichž gesci jsou otázky týkající se Sýrie.

Ti tvrdí, že nynější stav není udržitelný, a vyzývají k vojenské akci, jinak nebude Asad dostatečně pod tlakem a nebude vyjednávat. Výzva odráží obavy, že křehké příměří v Sýrii nedrží, mírový proces je ohrožen a největší prospěch z toho má Asad, který pokračuje v náletech.

Podobné iniciativy nejsou podle britské stanice v americké diplomacii výjimečné, tentokrát ji ale podpořil mnohem větší počet lidí.

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že výzvu obdrželo, ale odmítlo se k ní vyjádřit. Ministr John Kerry však údajně sám ztrácí trpělivost. Nedávno prohlásil: „Spojené státy nebudou jen sedět a zajišťovat příměří, když se jedna z hlavních stran z něj snaží profitovat ke škodě celého procesu.“

Vůči výzvě se už ale vymezil ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil, že by vojenská akce vtáhla celou Sýrii i okolní oblast do chaosu.

USA si stěžují na ruské nálety

Zpráva o výzvě na ministerstvu zahraničí se sešla se zprávou o údajně ruských náletech na pozice bojovníků podporovaných Američany. Nejmenovaný zástupce Pentagonu řekl agentuře Reuters, že se útoky udály u vsi Tanf na jihu země. „Akce Ruska vzbuzují vážné obavy z toho, jaké jsou ruské záměry. Budeme žádat od Ruska vysvětlení a ujištění, že se to nebude opakovat,“ řekl zdroj.

O náletech v oblasti informovala i syrská exilová organizace SOHR. Podle ní bojová letadla zaútočila během porady opozičních velitelů v blízkosti hranice s Irákem. Dva lidé přišli o život a čtyři další byli zraněni. Podle SOHR ale není jasné, zda útočila syrská nebo ruská letadla.

Do Homsu dorazila pomoc

Na okraj obleženého města Homsu na západě země mezitím ve čtvrtek dorazila humanitární pomoc. Konvoj aut pod záštitou OSN přivezl materiál pro více než 37 000 lidí z předměstí Váir, který drží syrská opozice a obléhá ho syrská armáda. K puštění pomoci tudíž musela dát souhlas syrská vláda. Další pomoc by měla dorazit v příštích dnech.

Anketa

Zajistil by odchod Bašára Asada z čela Sýrie konec krveprolití a mír v zemi?
Ano
6,8 %
Ne
93,2 %
Celkem hlasovalo 3125 čtenářů.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám