Hlavní obsah

Příměří v Gaze zmařil Katar

Dubaj

Katar zřejmě zmařil dosažení příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Naznačil to ve čtvrtek člen soupeřícího palestinského hnutí Fatah a myslí si to i Izrael. Hamás to popírá.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát.

Článek

Podle člena Fatahu se minulý týden v Káhiře zdálo, že je dohoda na dosah. Když se ale delegace Hamásu vrátila z konzultací v Kataru, kde má své sídlo, stanovila nové podmínky. Pak začal rozhovory komplikovat rovněž Izrael.

Podle tohoto palestinského zdroje nemá Katar zájem, aby jednání v Egyptě uspěla. Je spojencem tamního Muslimského bratrstva, které stávající egyptské vedení zakázalo a označilo jako teroristickou organizaci.

Také nejmenovaný představitel izraelské vlády je přesvědčen, že Katar nepřímo rozhovory zmařil. „Katar je bohužel součástí problému, patří k hlavním oporám Hamásu,” sdělil.

Přitom Katar měl v minulosti nadstandardní vztahy s Izraelem a umožnil mu na svém území otevřít obchodní agenturu, což byla v arabském světě výjimka. Agentura musela z Kataru odejít v roce 2008 během konfliktu v pásmu Gazy. Někdejší šéf tohoto úřadu Eli Avidar nepochybuje o tom, že má Katar na Hamás mimořádný vliv a že nutí exilového šéfa palestinského radikálního hnutí Chálida Mišála k tvrdosti.

Foto: Reuters

Chálid Mišál

Podle panarabského listu Al-Haját šli Katařané dokonce tak daleko, že pohrozili vyhoštěním Mišála, pokud Hamás přistoupí na egyptské návrhy. Lidé z Hamásu začali požadovat, aby Káhira umožnila Kataru vstupovat do jednání o Gaze, což Egypt odmítl, dokud se Katar oficiálně neomluví za protiegyptskou politiku.

Mluvčí Hamásu prohlásil, že je to „nesmysl” a že to není správný výklad vztahů mezi Hamásem a Katarem.

Exilové vedení Hamásu sídlí od roku 2012 v Kataru a země poskytuje hnutí nejvíce peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám