Hlavní obsah

Při zářijové tlačenici během pouti do Mekky zemřelo 2110 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Počet obětí zářijové tlačenice během pouti do Mekky stoupl na 2110, informovala agentura AP. Bilanci sestavila na základě informací z několika zemí, odkud poutníci do Saúdské Arábie přijeli. Předchozí informace hovořily o 1753 mrtvých.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Saúdskoarabská Mekka a symbolické kamenování satana

Článek

Saúdskoarabské úřady zatím svou bilanci obětí nezměnily. Ta se zastavila na čísle 769. Rijád nicméně upozorňuje, že tento údaj nemusí být konečný. Vyšetřování příčin tragédie nadále pokračuje.

Jde o nejhorší katastrofu, která tuto tradiční muslimskou pouť postihla.

Agentura AP svou bilanci zveřejnila den poté, co o neštěstí jednali saúdskoarabští představitelé. Podle oficiální tiskové agentury se schůzky účastnil i korunní princ Muhammad bin Najíf Saúd, který je zároveň saúdskoarabským ministrem vnitra.

Žádné podrobnosti ze setkání nebyly zveřejněny.

Poutníci byli ušlapáni 24. září v údolí Míná, když směřovali k rituálu kamenování Satana. Letošní pouti se zúčastnily asi dva milióny muslimů. Podle informací světových agentur byli mezi mrtvými zejména Íránci, Egypťané, Nigerijci, Indonésané, Indové, Pákistánci či Bangladéšané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám