Hlavní obsah

Při útocích v Afghánistánu zahynulo deset policistů a voják

Při útoku sebevražedného atentátníka v příhraničním městě Spínbuldak v jihovýchodním Afghánistánu ve středu zahynulo deset afghánských policistů a dalších deset bylo zraněno. Podle agentury Reuters se k útoku přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban.

Článek

Při jiném incidentu na východě země po explozi bomby nastražené na silnici zahynul jeden voják NATO a další dva byli zraněni. Útočník, oblečený do policejní uniformy, se prý odpálil během hovoru s policisty, kteří hlídkovali na hraničním přechodu s Pákistánem a čekali na výdej oběda.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na jednoho z přeživších policistů, mohl být útočník novým policejním rekrutem na stanovišti ve Spínbuldaku. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban prostřednictvím svého mluvčího Karího Júsufa Ahmadího.

Vojenské velení NATO v Afghánistánu také oznámilo, že po výbuchu bomby nastražené na silnici zahynul ve východní části země jeden voják a další dva byli zraněni. Severoatlantická aliance neupřesnila národnost obětí. V oblasti však slouží převážná většina amerických vojáků.

Již 17 měsíců panuje v Afghánistánu nejkrvavější násilí od té doby, co v roce 2001 svrhly Spojené státy za podpory spojenců vládu Talibanu v Kábulu. Taliban po vzoru povstaleckých sil v Iráku zintenzivnil sebevražedné a bombové útoky proti zahraničním jednotkám v zemi a proti afghánské vládě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám