Hlavní obsah

Při izraelském náletu ztratilo Rusko u Sýrie špionážní letoun, zřejmě byl sestřelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek
Aktualizováno

Ruský průzkumný a špionážní letoun Il-20 s 14 vojáky na palubě se ztratil nad Středozemním mořem v pondělí večer během útoku izraelských letadel. Stroje F-16 vypálily rakety na vojenské objekty v syrské Latákíji. Uvedlo to v noci na úterý Ruské ministerstvo obrany. Podle amerických zdrojů ho mohla omylem sestřelit syrská protivzdušná obrana.

Foto: Profimedia.cz

Dopravní Iljušin 18, ze kterého je odvozen špionážní Il-20.

Článek

„17. září okolo 23 hodin moskevského času (2:00 SELČ) se při návratu na leteckou základnu Hmímín nad Středozemním mořem 35 km od pobřeží Sýrie ztratil kontakt s posádkou ruského letadla Il-20,“ uvedlo podle agentury TASS ministerstvo obrany. Dodalo, že letoun zmizel „z radarů v řízení letového provozu během útoku čtyř izraelských letadel F-16 na syrská zařízení v Latákíji“.

Osud všech 14 vojáků je neznámý a Rusko zahájilo záchrannou operaci.

Foto: Novinky

Provincie Látakíja v Sýrii

Podle syrské tiskové agentury SANA byly střely vypáleny na Latákíji z prostoru nad mořem a část jich byla sestřelena syrskou protivzdušnou obranou ještě před tím, než stihly zasáhnout cíle. Terčem byla technická zařízení.

Podle USA Il-20 sestřelili Syřani

Podle představitele USA, s nímž mluvila televize CNN, sestřelila ruské letadlo syrská protivzdušná obrana, která spustila proti izraelským raketám mohutnou palbu. Další americký představitel potvrdil CNN, že na Sýrii zaútočil Izrael.

Spojené státy se dozvěděly o tragédii, když syrská armáda vysílala na nouzové frekvenci o pátrání po letadle. Pak USA dostaly od neupřesněné třetí strany podrobnosti o incidentu, z nichž plyne, že Iljušin Il-20 sestřelila syrská armáda. CNN spekuluje, že informace je od Ruska. Nasvědčuje tomu i to, že Rusko tentokrát volilo velmi mírná slova a hovořilo o tom, že se letadlo ztratilo z radarů.

Izraelské útoky na Sýrii

Izrael zaútočil na Sýrii už v sobotu večer, kdy se terčem útoku stalo letiště v Damašku. [celá zpráva]

V září jeden z izraelských představitelů CNN sdělil, že za posledních 18 měsíců zaútočil Izrael dvě stě krát na Sýrii, aby tam zabránil rozmístění íránských jednotek, které v Sýrii pomáhají režimu bojovat s teroristy a vzbouřenci.

Izrael však tentokrát útočil na Latákíji, přestože tam jsou dvě ruské základny a ruské cestovní kanceláře tam staví hotely pro ruské turisty. List Independent ale loni v létě informoval, že v Latákíji je továrna, kde se s íránskou pomocí údajně vyrábějí balistické rakety Scud. Mělo to plynout ze fotografií izraelské družice EROS-B.

Rusko je spojencem syrské vlády a do tamních bojů se zapojilo v roce 2015. S jeho a íránskou pomocí se vládním jednotkám podařilo vybojovat zpět dvě třetiny území. Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo přes pět milionů lidí a o život přišlo více než 350 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám