Hlavní obsah

Při atentátu umírali v syrské nemocnici pacienti, lékaři i zdravotní sestry

Londýn/Damašek
Aktualizováno

Při pondělních atentátech na města na syrském pobřeží byla zasažena také nemocnice v Džable. Přišlo v ní o život 43 lidí, povětšinou pacientů a jejich příbuzných, kteří přišli na návštěvu. Mezi mrtvými jsou ale i lékaři a sestry. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO) s tím, že provoz nemocnice je přerušen.

Foto: Reuters

Následky bombového atentátu ve městě Džabla.

Článek

V Džable podle agentury Reuters napočítali nejméně čtyři exploze. Jeden z bombových atentátů provedl sebevražedný útočník přímo v budově nemocnice. Odpálil se na urgentním příjmu asi minutu poté, co se jiný terorista vyhodil do vzduchu na přilehlé autobusové zastávce.

„Vše bylo najednou v nouzovém režimu, začali přivážet raněné,“ řekl Reuters lékař ze zasažené nemocnice Junes Hassán. Ve městě Tartús napočítala exilová organizace SOHR pět výbuchů.

Ke koordinovaným útokům v obou městech se přihlásili radikálové z Islámského státu. Oznámili, že chtěli zasáhnout alávity, tedy členy šíitské menšiny, k níž patří syrské vedení včetně prezidenta Bašára Asada.

Obě města leží v provincii Latákíja, která je baštou alávitů. Atentáty si vyžádaly podle syrských vládních zdrojů 80 mrtvých, podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) přes 150.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátníci zabili v syrské Džable přes padesát lidíVideo: Reuters

V Sýrii bylo v únoru dohodnuto příměří, je ale porušováno. Opozice v neděli pohrozila, že do 48 hodin obnoví boje, aby pomstila vládní ofenzívu u Damašku.

Asi 30 opozičních skupin navíc v neděli požádalo Washington a Moskvu o intervenci, která přiměje vládu, aby ukončila útoky syrské armády na opozici v blízkosti Damašku.

Foto: Mapy.cz

Americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney na Twitteru v pondělí večer opozici vyzval, aby příměří nepřerušovala.

„Vyzýváme opoziční skupiny, aby dále posílaly zprávy o porušení příměří Spojeným národům a aby zdůraznily, že stále dodržují příměří,” napsal Ratney.

Vyslanec přiznal, že klid zbraní je porušován, ale „jeho vypovězení by bylo strategickým omylem”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v syrské Džable zemřelo nejméně 38 lidíVideo: Reuters

Příměří začalo platit 27. února, ale od dubna je ve větší míře porušováno v Halabu (Aleppu) na severu Sýrie a také v Ghútě a Daráji v blízkosti Damašku.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Přes pět let trvající občanská válka v Sýrii si dosud vyžádala nejméně 250 tisíc lidských životů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám