Hlavní obsah

Při americkém útoku na šíitské milice zahynulo třicet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Noční americký útok na šíitské milice v Bagdádu si ve středu vyžádal na třicet mrtvých, podle zdrojů z nemocnic a policie až deset z nich jsou civilisté včetně žen a dětí. Americká armáda oznámila, že přišlo o život nejméně 30 osob podezřelých z terorismu a dalších 12 lidí bylo zadrženo.

Článek

Střety mezi šíitskou milicí a americkými vojáky propukly ve středu brzo ráno a postupně se rozšiřovaly. Boje nakonec trvaly tři hodiny. Spojené státy povolaly na pomoc helikoptéry. Televize Reuters přinesla záběry amerických vrtulníků kroužících nad prostřílenými auty a nad hořícím domem poškozeným šrapnelem.

Podle informací americké armády vojáci z přivolaných helikoptér zahájili palbu, když zjistili, že se americké vojáky na zemi chystají napadnout iráčtí ozbrojenci v autech.

Třicet obětí bojů

Tříhodinový střet si podle nejnovějšího amerického prohlášení vyžádal třicet obětí z řad lidí podezřelých z terorismu. Dalších dvanáct podezřelých bylo zadrženo. Původně uvedla, že si boj vyžádal životy nejméně osmi Iráčanů s tím, že zatím neví, zda jde o civilisty, nebo příslušníky šíitské Mahdího armády.

Jen zástupce nemocnice v Sadr City potvrdil, že přijal deset mrtvých těl, další tři mrtvé nahlásila nemocnice Imáma Alího. Podle policie mezi jedenácti mrtvými jsou mezi nimi i ženy a děti. Spojené státy přiznaly, že si boje vyžádaly osm mrtvých a deset zraněných.

V ulicích šíitské čtvrti se začaly shromažďovat stovky rozhořčených pozůstalých, kteří budou muset své blízké pochovat v předvečer jednoho z nejvýznamnějších šíitských náboženských svátků.

Mahdího armáda je název milicí radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, který se staví proti americké přítomnosti zemi.

V Bagdádu nesmí jezdit auta

Boje propukly, i když v Bagdádu od rána platí zákaz používání motorových vozidel, který byl vyhlášen už v pět hodin, ačkoli původně byl oznámen až na 22. hodinu. Úřady se tak snaží zajistit bezpečnost tisícovek šíitských poutníků, kteří se do metropole sjíždějí oslavit jeden z velkých náboženských svátků. Zákaz bude platit do soboty, přesto se očekávají násilnosti. V uplynulých několika letech při oslavách výročí smrti imáma Músy Kázima zahynulo více než tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám