Hlavní obsah

Prezidenta Mursího obvinili ze spiknutí s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího čeká soud za spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí. Podle egyptské státní agentury Mena jej egyptská prokuratura obvinila také z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi.

Foto: Reuters

Svržený egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Vedle Mursího si na lavici obžalovaných sedne dalších 34 vysoce postavených činitelů včetně představitelů hnutí Muslimské bratrstvo. Bude mezi nimi i jejich duchovní vůdce Muhammad Badí.

Podle prohlášení prokuratury se Muslimské bratrstvo dopustilo násilí a terorismu v Egyptě a připravilo "teroristický plán", jehož součástí je spojenectví s radikálními organizacemi, jako jsou palestinský Hamás a libanonský Hizballáh.

Může skončit na popravišti

Exprezident, kterého svrhla armáda počátkem července, byl už dříve obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace před jeho palácem. Mursí soud ale neuznává. V případě, že bude už v této kauze uznán vinným, hrozí Mursímu doživotní vězení nebo až trest smrti.

Související témata

Foto: Fredrik Persson, ČTK/AP

Mursí na předvolebním shromáždění

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinci v Gaze slaví podepsání dohody mezi Fatahem a Hamásem

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a kterému prezident nebránil. Mursího stoupenci a stoupenci bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce navrácen.

Reklama

Výběr článků

Načítám