Hlavní obsah

Potravinová krize ve Fallúdži se ještě může zhoršit, varuje OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potravinová krize, která postihla 60 tisíc civilistů žijících v obléhaném iráckém městě Fallúdža, je mimořádně znepokojivá a pravděpodobně se ještě zhorší, jestliže se do oblasti nedostane pomoc. Oznámil to v pondělí Světový program pro výživu (WFP), organizace OSN, která se zabývá potravinovou bezpečností.

Foto: Stringer, Reuters

Šíitští bojovníci u irácké Fallúdže

Článek

Fallúdžu, která leží 50 kilometrů západně od Bagdádu, mají v rukou radikálové z hnutí Islámský stát. Město od konce loňského roku obléhají irácká armáda, policisté a íránské šíitské milice, ze vzduchu je podporují letouny koalice pod vedením USA.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

"Vzhledem k tomu, že obléhání pokračovalo už třetí měsíc po sobě, v březnu nebylo zaznamenáno žádné zlepšení. Ceny potravin zůstávaly extrémně vysoké a zásoby v obchodech a domácnostech se pomalu vyčerpávají. Cena pšenice byla v březnu šestkrát vyšší, než tomu bylo v prosinci," uvedl ve své zprávě Světový program pro výživu. Obyvatelé jedné z oblastí města údajně již vyčerpali veškeré zásoby pšenice, cukru, rýže, rostlinného oleje a čočky.

Zpráva WFP byla založena na telefonickém průzkumu, který byl proveden v březnu. Dostat se k obyvatelům města nebylo přitom vůbec jednoduché vzhledem k tomu, že v oblasti téměř nefungují telefonní sítě, poznamenala agentura Reuters.

"Do Fallúdže se nedostala pomoc od té doby, co vláda v prosinci 2015 dobyla zpět nedaleké město Ramádí. Zásobovací trasy byly odříznuty iráckými silami a ozbrojené skupiny brání civilistům, aby město opustily," uvádí se ve zprávě WFP. Organizace Human Rights Watch minulý týden informovala, že situace je tak kritická, že si zoufalí obyvatelé města vaří polévku z trávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám