Hlavní obsah

Postup armády v Aleppu připravil o domov až 16 000 lidí

• Aktualizováno

Postup syrských vládních sil proti pozicím povstalců ve východním Aleppu vyhnal od víkendu z domovů až 16 000 lidí. V úterý to oznámil ředitel humanitární pomoci OSN v zemi Stephen O'Brien. Varoval, že uprchlíků bude s tažením proti dalším čtvrtím v nastávajících dnech přibývat.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Uprchlíci u Aleppa na snímku syrské státní agentury SANA

Článek

O'Brien řekl, že má „extrémní obavy o osud civilistů“ a jejich situaci nazval podle BBC „hluboce alarmující a hrůznou“.

Intenzivní boje a nevybíravé bombardování ze strany vládního letectva jsou podle něj příčinou úmrtí mnoha civilistů. „Nezůstaly žádné fungující nemocnice a oficiální zásoby potravin jsou prakticky pryč,“ upozornil dále O'Brien.

„Situace je velice zlá. Panuje intenzivní strach z kolektivního vyhlazení,“ potvrdil agentuře Reuters jeden z místních zdravotníků. Armádní zdroj dokonce uvedl, že domovy opustilo až 20 000 lidí, napsala ČTK.

Jak ale vytkl O'Brien, smrtelné nebezpečí nehrozí jen obyvatelům východních čtvrtí, ale také těch na západě, které kontroluje vláda a jež jsou pod palbou povstalců.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Vládní síly dobyly v pondělí také čtvrť Hajdaríja.

Vojsko a provládní milice podporované Íránem a silami Hizballáhu od víkendu dobyly více než třetinu východních držav povstalců. V pondělí padly severní čtvrtě Hajdaríja a Sachúr. [celá zpráva]

Rebelové ovládli východ města před čtyřmi lety. V jeho čtvrtích žilo okolo 275 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám