Hlavní obsah

Poradce iráckého premiéra obvinil USA ze spojenectví s vrahy

BAGDÁD

Hlavní poradce iráckého premiéra Núrího Málikího obvinil v sobotu americké jednotky v Iráku z porušování lidských práv, ze ztrapňování irácké vlády a z toho, že se v kampani proti teroristům spojuje s "gangy vrahů". Píše o tom agentura AP.

Článek

Poslanec Hasan Sunejd rovněž prohlásil, že Málikí má problémy s velitelem amerického kontingentu generálem Davidem Petraeusem, který postupuje v duchu "čistě americké vize". Podle něho strategie Spojených států v Iráku "spočívá na vyzbrojení každého, kdo se postaví proti Al-Kajdě ".

Měl tím na mysli americké nabídky vůči sunnitským skupinám v provinciích Anbár a Dijála, jimiž Američané údajně povzbuzují bývalé povstalce, aby se zapojili do bojů proti Al-Kajdě.

Potřebujeme posílit armádu a policii, říká Sunejd

"Existují rozdílné názory na to, že strategie, kterou Petraeus zastává, může sice zpočátku být v konfrontaci s Al-Kajdou úspěšná, ale z dlouhodobého hlediska za sebou v Iráku zanechá ozbrojený národ, společnost plnou zbraní a také milice," konstatoval Sunejd, který je členem bezpečnostního a obranného výboru iráckého parlamentu. 

Američtí představitelé naproti tomu argumentují tím, že násilí v převážně sunnitské provincii Anbár na severu země kleslo o 50 procent od chvíle, kdy se místní kmenové vedení loni přiklonilo k iráckým a k americkým jednotkám bojujícím proti oddílům Al-Kajdy.

Sunejd varuje, že tyto ozbrojené skupiny si ponechají zbraně i v budoucnu. Zdůrazňuje, že Irák "nepotřebuje ozbrojené skupiny, ale armádu a policejní prapory, brigády a divize, které by byly schopné v budoucnu zajišťovat kontrolní činnost a nebyly by vtahovány do vzájemných konfliktů mezi sebou a do střetů s vládou".

USA premiéra ztrapňují

Američané podle něho také ztrapnili Málikího vládu takovými kroky jako například vztyčení zdi kolem sunnitského předměstí Bagdádu [celá zpráva] či opakované nájezdy na údajné šíitské milicionáře ve východobagdádské čtvrti Sadr City. Málikí takové operace v minulosti několikrát kritizoval [celá zpráva] a vyzval Spojené státy, aby irácké úřady o takovýchto záměrech předem informovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám