Hlavní obsah

Pomozte, jste hlavou světa, prosí Obamu matka muže odsouzeného k ukřižování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka saúdskoarabského protivládního demonstranta, který byl odsouzen ke stětí hlavy a ukřižování, prosí amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zasáhl a zachránil jejímu synovi život. Ve svém prvním rozhovoru se zahraničními médii označila Nusra Ahmadová trest nad svým synem za „krutý a extrémní”, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Byly to poklidné, civilizované a legitimní protesty, takže bála jsem se o svého syna, ale vnitřně jsem s ním v základních principech souhlasila,” popsala Ahmadová.

Stále doufá, že bude její syn ušetřen. Trest, kdy mu má být setnuta hlava a jeho bezhlavé tělo pak ukřižováno na veřejnosti, označila za potrestání patřící do „dávných dob temna”.

Když svého syna  Aliho Muhammada Nimra po jeho zadržení navštívila, nemohla si nevšimnout, že ho mučili.

Je hlavou tohoto světa a může zasáhnout a mého syna zachránit
Nusra Ahmadová

„Když jsem ho poprvé navštívila, nepoznala jsem ho. Nevěděla jsem, jestli je to opravdu můj syn Ali, nebo není. Viděla jsem jasně ránu na čele, další na nose, měl ho zmrzačený. I jeho tělo bylo jiné, byl tak hubený,” dodala Aliho matka.

Do amerického prezidenta nyní vkládá poslední naděje.

„Je hlavou tohoto světa a může zasáhnout a mého syna zachránit... Já a můj syn jsme jen prostí lidé, nejsme v tomto světě nijak významní. Kdyby to ale Obama udělal, myslím, že by se stal mnohem váženějším v očích celého světa. A nás by zachránil od velké tragédie," nepřestává věřit Nusra Ahmadová.

Ukřižování za použití mobilu

Tehdy sedmnáctiletého Aliho Muhammada Nimra zatkli v únoru roku 2012. Oficiální obvinění zahrnovalo účast na protestu, používání mobilního telefonu k tomu, aby na demonstraci nalákal další účastníky, a držení zbraně, což jeho rodina odmítá.

Podle Ahmadové byl její syn zadržen poté, co se připojil k šíitským demonstracím ve městě Katíf na východě země. Protestující požadovali stejná náboženská práva jako mají většinoví sunnité.

Saúdská Arábie má asi 25 miliónů obyvatel a zhruba dva milióny z nich vyznávají šíitský islám. Šíité si dlouhodobě stěžují na diskriminaci v zemi, která vyznává striktní vahhábitskou podobu sunnitského islámu.

Saúdové v čele Rady OSN pro lidská práva

Saúdská Arábie se řídí islámským právem šaría a její systém trestů bývá často kritizován kvůli přísnosti a tvrdosti. Kritika je nyní ještě hlasitější v souvislosti s tím, že se Saúdská Arábie dostala do čela Rady OSN pro lidská práva.

K výzvě o omilostnění Aliho Muhammada Nimra se připojily mnohé lidskoprávní organizace včetně Amnesty International a rovněž i britský premiér David Cameron.

Nejvyšší soud už odvolání zamítl, verdikt, který byl vynesen v květnu roku 2014, nyní čeká na závěrečnou ratifikaci saúdskoarabským králem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám