Hlavní obsah

Pohřbíváte mě zaživa, vzkázal izraelský exprezident před nástupem do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

K sedmiletému trestu ve středu nastoupil do vězení bývalý izraelský prezident Moše Kacav odsouzený za sexuální delikty v kauze, která zaujala a šokovala celý národ. Šestašedesátiletý Kacav, který trvá na své nevině a označuje se za oběť politické štvanice, je nejvýše postaveným bývalým izraelským činitelem, který byl kdy poslán za mříže.

Článek

Před odjezdem do věznice Kacav podle agentury AP prohlásil, že stát Izrael "popravuje" nevinného člověka a pohřbívá ho zaživa.

Kacav ráno za přítomnosti zástupců mnoha sdělovacích prostředků a svých stoupenců opustil svůj dům ve městě Kirjat Malachi na jihu země a vydal se do věznice s minimální ostrahou Masijahu u Tel Avivu. Její brány se za ním zavřely krátce po desáté hodině, informoval na svém webu list Haarec, který sledoval exprezidenta minutu po minutě.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Kacav u vchodu věznice Masijahu

V krátkém prohlášení ke shromážděným před odjezdem Kacav řekl: "Je ještě něco horšího než prezident odcházející do vězení - nevinný prezident nastupující do vězení." Stát Izrael dnes "popravil člověka na základě dojmů, bez spolehlivých svědectví, bez důkazů", prohlásil exprezident.

"Hrozné je, že stát posílá do vězení nevinného dědečka, otce a prezidenta. Nikdy jsem nikomu neuškodil, vždycky jsem jednal taktně, čestně, obezřetně, s dospělými stejně jako s dětmi, s muži i se ženami. Dnes pohřbívají člověka zaživa," citovala jeho slova agentura AFP.

Podle vězeňských představitelů bude Kacav umístěn ve speciální sekci vyhrazené pro praktikující židy.

Kacav byl osmým prezidentem Izraele a loni byl odsouzen za znásilnění, sexuální obtěžování, za bránění justici a za neslušné chování. Ze sexuálních deliktů ho obvinily tři zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu, které řídil v 90. letech, a prezidentského úřadu, v jehož čele stál v letech 2000 až 2007. Dva týdny před vypršením prezidentského mandátu v roce 2007 Kacav pod tlakem veřejnosti rezignoval.
Minulý měsíc tři členové nejvyššího soudu potvrdili rozsudek v plném znění. Kacavovi právníci se ale nevzdali a požádali, aby nejvyšší soud znovu jednal o případu v novém, rozšířeném složení.
Kacav sám se v nedávném interview označil za "trosku" a zapřisáhl se, že zbytek života, pokud to bude nutné, stráví bojem za očištění svého jména.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám