Hlavní obsah

Podvýživou trpí v Jemenu statisíce dětí, stovky chlapců skončily jako vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Jemenská občanská válka, do níž se loni zapojila Saúdy vedená arabská koalice, má tragický dopad i na děti. Denně je jich šest zabito nebo zraněno, 320 000 jich trpí podvýživou a nejméně 848 bylo naverbováno jako dětští vojáci. Stojí to ve zprávě Dětského fondu OSN (UNICEF) o důsledcích rok trvající války na jemenském území, která byla zveřejněna v úterý.

Foto: Maad al-Zikry, ČTK/AP

Udaj Fajsal podlehl akutní podvýživě.

Článek

"V průměru je denně zabito či zraněno šest dětí," píše v dokumentu Dětský fond OSN, který registruje 934 usmrcených a 1356 zraněných dětí ve válce. Tyto údaje ale organizace považuje za pouhou "špičku ledovce".

UNICEF rovněž upozorňuje na to, že děti jsou stále více verbovány jako vojáci. Dětský fond má zdokumentováno 848 případů, kdy se chlapci - někteří ve věku pouhých deseti let - stali dětskými vojáky.

Podvýživa se zhoršuje

Podle OSN je nejméně 320 000 dětí je v Jemenu ohroženo těžkou podvýživou. V zemi závisí na potravinové pomoci více než polovina obyvatel. Minulý týden Světový program pro výživu uvedl, že téměř polovina z 22 jemenských provincií je na pokraji hladomoru a potravinovou pomoc v zemi potřebuje přes 13 miliónů lidí.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Chlapec přišel za války o nohu-

"UNICEF rovněž odhaduje, že téměř 10 000 dětí mladších pěti let v Jemenu v uplynulém roce podlehlo nemocem, kterým lze předcházet," konstatuje se ve zprávě.

Zástupce UNICEFu pro Jemen Julien Harneis uvedl, že UNICEF se snaží dodávat do země potraviny a očkovací látky proti obrně a spalničkám i dalším dětským nemocem, ale nestačí to: „Máme nárůst jak u vážné akutní podvýživy, tak u chronické podvýživy.”

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

V nemocnici v Saná pomáhají podvyživenému chlapci

Humanitární pomoc potřebuje v zemi asi deset miliónů dětí.

"Základní služby a infrastruktura v Jemenu jsou na pokraji totálního zhroucení," varuje ve své zprávě Dětský fond OSN a poukazuje přitom na útoky na školy, nemocnice a vodovodní systém.

 Válka v Jemenu

Krize v Jemenu trvá od roku 2014, kdy šíitští povstalci obsadili metropoli Saná a začali postupovat dál na jih. Na stranu vlády se loni přidala arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a díky ní se podařilo několik oblastí osvobodit. Neklidné situace v zemi ale nadále využívají další ozbrojené skupiny jako Islámský stát či jemenská odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Jemenské děti mezi troskami

Boje si podle agentury Reuters vyžádaly 6200 obětí.

Minulý týden se strany jemenského konfliktu dohodly na příměří, které má začít platit 10. dubna o půlnoci. Nové kolo mírových rozhovorů by pak mělo být zahájeno 18. dubna. Předchozí pokusy o příměří však většinou ztroskotaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám