Hlavní obsah

Podpora Kurdů v boji s Islámským státem je projev slabosti, kritizuje Ankara

Ankara

Opírat se v boji s terorismem o podporu „teroristických organizací” typu kurdských Lidových obranných jednotek (YPG)je projevem slabosti. Západu to vzkázal turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu a obvinil Spojené státy z rozporuplné rétoriky, která rozeštvává spojence v NATO.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu

Článek

„Uchylování se k teroristickým organizacím jako je YPG v boji proti Daeš v Sýrii je především projevem slabosti,“ řekl podle agentury Reuters Cavusoglu. Použil při tom arabský akronym pro Islámský stát.

„Všichni by si tuto chybu měli uvědomit a přestat jí dělat. Zejména náš spojenec Spojené státy s tím musí okamžitě skončit,“ dodal šéf turecké diplomacie toho času na pracovní návštěvě v Gruzii.

Postěžoval si také, že mu americký ministr zahraničí John Kerry v osobním rozhovoru řekl, že YPG není radno věřit, ale Washington kurdské milice dál podporuje v boji s Islámským státem.

Ankaru postup kurdských bojovníků znepokojuje proto, že se bojí, že přiživí  separatistické tendence menšiny Kurdů v Turecku.

Řekl mi, že se YPG nedá věřit... a já jsem rád, že jsem od Johna Kerryho slyšel, že se jeho názor částečně změnil.
turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu

„Když se podíváte na některá prohlášení, která přicházejí z Ameriky, stále přicházejí rozporuplné a zmatené výroky a já jsem rád, že jsem od Johna Kerryho slyšel, že se jeho názor částečně změnil,” řekl Mevlut Cavusoglu.

Turci tvrdí, že za středečním teroristickým útokem stojí právě kurdské Lidové obranné jednotky, což ale Washington, který dosud YPG neoznačil za teroristickou organizaci, nechce potvrdit ani vyvrátit.

Politická frakce YPG se od útoku distancovala a obvinila Ankaru, že ho zneužívá k obhajobě ostřelování kurdských pozic v severní Sýrii. [celá zpráva]

Saúdové Libanonu nepůjčí

Turecká kritika přichází v době, kdy Saúdská Arábie vypověděla finanční pomoc Libanonu, jenž chtěl obdržené finance investovat na modernizaci armády.

Podle saúdskoarabské agentury SPA tím Rijád protestuje proti nepřátelským pozicím Libanonu, za nimiž údajně stojí šíitský Hizballáh.

Saúdská Arábie se s Bejrútem dohodla, že mu pomůže uhradit modernizaci libanonské armády. Bejrút měl v příštích deseti letech obdržet z Francie zbraně a vojenskou techniku v hodnotě tří miliard dolarů (73 miliard korun), připomněla ČTK.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle pátečního oznámení SPA ale Saúdská Arábie „přikročila k zevrubnému přehodnocení vztahů s Libanonem”, citovala agentura nejmenovaného představitele království.

Reklama

Související články

Bomba v centru Ankary zabila 28 lidí

Na nejméně 28 mrtvých a 61 zraněných vystoupal počet obětí výbuchu v centru turecké metropole Ankary, uvedly to agentury AP a Reuters. Původní informace...

Výběr článků

Načítám