Hlavní obsah

Podle Íránu bude Irák bezpečný až po odchodu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÍRÁN

Íránští představitelé po čtvrteční návštěvě iráckého premiéra Núrího Málikího zdůraznili, že jediným prostředkem k dosažení bezpečnosti v Iráku je odchod vojáků USA ze země. Írán také popřel obvinění Spojených států, že vyzbrojuje irácké povstalce.

Článek

"Írán chce vidět Irák nezávislý, bezpečný, stabilní a rozvíjející se. Myslíme, že odchod okupačních (amerických) sil a konec jejich vměšování v Iráku umožní zajistit bezpečnost a stabilitu v Iráku," řekl íránský viceprezident Parvíz Davúdí ve čtvrtek po Málikího odletu.

Davúdí doplnil, že jeho země plně podporuje Málikího politiku zaměřenou na obnovu bezpečnosti v Iráku.

"Bezpečnost Iráku je naší bezpečností a také bezpečností celého regionu," uvedl.

Málikí ve čtvrtek ukončil dvoudenní návštěvu Íránu, během níž žádal tamní politiky, aby pomohli ukončit vlnu násilí v Iráku. BBC napsala, že mezi oběma zeměmi se s postupem času vytvořila silná pouta a irácký premiér byl v Téheránu vřele přijat. Důležité například je, že jak Irák, tak Írán jsou řízeny šiítskými představiteli a v obou zemích převládá šiítské obyvatelstvo.

Málikí se ve středu setkal s Ahmadínežádem

Málikí se v Íránu mimo jiné také ve středu sešel s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem, schůzka byla podle světových agentur taktéž velmi srdečná.

"Írán a Irák nesou společně těžkou odpovědnost za nastolení míru a bezpečnosti v regionu," citovala Ahmadínežáda agentura IRNA. "Dnes musejí Írán, Irák a všechny země v oblasti bojovat proti terorismu," prohlásil podle ní íránský prezident, který současnou situaci označil za "velmi citlivou".

Podle íránských médií Málikí ocenil pozitivní a konstruktivní názor Íránu na situaci v Iráku, včetně poskytování bezpečnosti a boji proti terorismu.

Podle USA napomáhá Írán iráckým povstalcům

Spojené státy však vytrvale obviňují Írán z podněcování násilností v Iráku vyzbrojováním a výcvikem šíitských milicí pro útoky na americké síly v Iráku. Teherán to ale popírá.

I přes vzájemné obviňování mají USA a Írán podle analytiků společný zájem na ukončení násilí v Iráku. Írán si přeje pokojnou vládu řídící stabilní zemi, zatímco bezpečný Irák by umožnil Spojeným státům stáhnout ze země své vojáky.

Přes četné vzájemné spory se USA a Írán nedávno dohodly na přímých jednáních o bezpečnosti v Iráku. První schůzka velvyslanců obou zemí se uskutečnila 28. května, druhá pak 24. července. Na ní se USA a Írán dohodly na zřízení společného bezpečnostního podvýboru pro zajištění pokroku rozhovorů o obnově bezpečnosti v Iráku.

První schůzka nového podvýboru, v němž jsou i zástupci Iráku, se konala v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám