Hlavní obsah

Pochody na západním břehu Jordánu se zvrhly v násilnosti

– Ramalláh

Palestinská území se v pátek probudila do dne plného očekávání. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás v tento den podal žádost o uznání palestinského státu. Neodradilo ho proklamované veto ze strany USA. Mírové pochody, k nimž Abbás vyzval, se však na západním břehu Jordánu zvrhly v demonstrace a násilnosti.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Mladíci u Ramalláhu demonstrují za samostatnou Palestinu a vrhají kameny na izraelské vojáky.

Článek

Převážně mladí lidé protestovali proti přítomnosti izraelských sil na několika místech. Pálili izraelské vlajky, házeli na kameny a ničili portréty amerického prezidenta Baracka Obamy.

Izraelské síly nasadily většinou slzný plyn. Při střetu ve vesnici Kusra jižně od Nábulusu byl jeden Palestinec zastřelen, uvedla BBC.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Střet Palestinců s izraelskými silami u Ramalláhu

Mahmúd Abbás má v pátek vystoupit před Valným shromážděním. "Budu jeho řeč poslouchat, protože bude mluvit o naší budoucnosti a osudu. Očekáváme od něj tolik - vyhlášení našeho státu," řekl agentuře AP 21letý student z Hebronu Chálil Džaberí.

Palestinci chtějí Radu bezpečnosti obejít

Abbás avizoval, že generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi odevzdá žádost o uznání palestinského státu. Generální tajemník pak svolá Radu bezpečnosti, která o takových krocích rozhoduje.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Palestinci na západním břehu pálí izraelskou vlajku.

Palestina má podle palestinské agentury Maan jistou šanci na přijetí do OSN, i když budou USA palestinskou žádost v Radě bezpečnosti OSN vetovat. Agentura uvedla, že je možné využít rezoluci Valného shromáždění OSN číslo 377, která umožňuje v případě, kdy RB OSN vlivem neshod mezi svými stálými členy není schopná zajistit světový mír, aby v dané konkrétní záležitosti rozhodlo Valné shromáždění na mimořádné schůzi. O její svolání může požádat buď nejméně sedm členů RB OSN, nebo většina členů VS OSN. Ve Valném shromáždění je většina zemí ochotna uznat Palestině status státu.

K přijetí státu do OSN je potřeba nejméně devíti hlasů, mezi nimiž musí být všech pět členů s právem veta. Je jisté, že ho USA použijí. Zatím podporuje palestinskou žádost pět až sedm členů rady.

Rezoluce RB OSN 377

Profesor mezinárodního práva Mutaz Kafiší z univerzity v Hebronu řekl, že v případě, že pokud nejméně devět členů RB OSN palestinskou žádost schválí a USA budou proti, mohou se Palestinci do 24 hodin obrátit na VS OSN a použít rezoluci 377. Charta OSN z března 1950 totiž říká, že o členství v OSN může rozhodnout jenom RB OSN. Rezoluce 377 byla přijata až o několik měsíců později, v listopadu, což podle Kafišího znamená, že má větší váhu než předchozí rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám