Hlavní obsah

Po USA přestěhuje velvyslanectví do Jeruzaléma Guatemala

Washington

Guatemala přestěhuje svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma v květnu dva dny poté, co tak učiní Spojené státy. Ve Washingtonu to podle agentury Reuters v neděli oznámil guatemalský prezident Jimmy Morales.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Chrámová hora v Jeruzalémě je předmětem letitých sporů mezi Izraelci a Palestinci.

Článek

Guatemalský prezident vydal pokyn k přemístění velvyslanectví loni v prosinci krátce poté, co americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Rozhodnutí přestěhovat úřad na 70. výročí založení státu Izrael, které připadá na 14. května, oznámil Washington v únoru. [celá zpráva]

„Rád bych poděkoval prezidentu Trumpovi, že se v této věci ujal vedení. Jeho odvážné rozhodnutí nás povzbudilo k tomu, abychom učinili, co je správné,” řekl Morales v projevu na výroční konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), který je hlavní proizraelskou lobbistickou skupinou v USA.

Guatemala byla jednou z devíti zemí, které loni v prosinci hlasovaly proti nezávazné rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu. Příjemcem velké finanční podpory z USA je i Guatemala. [celá zpráva]

Trump své rozhodnutí týkající se Jeruzaléma zdůvodnil mimo jiné tím, že uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Odkládané uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele podle něj stejně mír nepřineslo.

Krok šéfa Bílého domu vyvolal ostré protesty arabských zemí. Kritizovala ho i Evropská unie. Izrael v rozporu s rezolucemi OSN považuje celý Jeruzalém za svou metropoli. Palestinci přitom žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám