Hlavní obsah

Po půl století jsou opět přístupné kostely u Jordánu, kde měli pokřtít Ježíše

Tři ze sedmi kostelů v Kasr al-Jahud na Západním břehu Jordánu jsou poprvé po více než 50 letech opět přístupné. Věřící i turisté se budou moci do chrámů u místa, kde byl podle legend pokřtěn Ježíš Kristus, brzy vrátit. Mezinárodní tým totiž jejich okolí vyčistil od min, informoval izraelský list Haarec.

Foto: Profimedia.cz

Františkánský klášter v Kasr al-Jahud

Článek

Kasr al-Jahud stojí na místě, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel před dvěma tisíci lety Ježíše Krista. Poutní místo se nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu poblíž hranice s Jordánskem. Během šestidenní války v roce 1967 tu izraelská armáda rozmístila zhruba tři tisíce min a dalších výbušných zařízení, aby tak zabránila případnému útoku z východu.

Mezinárodní tým, jehož členy jsou Izraelci, Palestinci a Gruzínci, od března tohoto roku pracoval na odminování oblasti. Nyní oznámil, že okolí tří ze sedmi kostelů v Kasr al-Jahud je zcela vyčištěné.

Foto: Profimedia.cz

Odminovávaní cesty ke klášteru etiopské církve v Kasr al-Jahud

„Vyčištění místa, kde byl pokřtěn Kristus, takové vzácné pamětihodnosti, je jedinečnou a báječnou prací,” řekl Marcel Aviv, ředitel izraelského úřadu pro odminování, který je součástí ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Interiér etiopského kláštera v Kasr al-Jahud

Od min se podařilo zatím vyčistit okolí tří kostelů: kostela etiopské pravoslavné církve, řecké pravoslavné církve a římskokatolické církve, který patří františkánskému řádu. Zbývá ještě zpřístupnit kostely čtyř pravoslavných církví: koptské, rumunské, ruské a syrské. Práce na odminování jejich okolí bude podle izraelského ministerstva obrany trvat ještě osm až 12 měsíců. Až poté by se měla celá oblast zpřístupnit turistům a věřícím.

Kasr al-Jahud je pro křesťany po Chrámu Narození páně v Betlémě a Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě třetím nejposvátnějším místem. Podle některých legend nicméně Jan Křtitel Ježíše Krista pokřtil na opačném břehu řeky v dnešním Jordánsku. Důležité je poutní místo Kasr al-Jahud ale i pro Židy: právě na tomto místě podle Bible vstoupili do Země zaslíbené po exodu z Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Etiopský klášter v Kasr al-Jahud

Jordánsko sice podepsalo s Izraelem mírovou dohodu v roce 1994, trvalo ale mnoho let, než se začalo s odstraňování min na hranici Jordánska a Západního břehu Jordánu. Sedm kostelů, které leží asi kilometr a půl od vlastního místa údajného Ježíšova křtu, bylo proto opuštěných více než 50 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám