Hlavní obsah

Po odchodu Američanů otřáslo Bagdádem 16 atentátů, obětí je přes 60

Novinky,
Baghdád
Aktualizováno

Při šestnácti čtvrtečních atentátech v Bagdádu zemřelo podle posledních informací 69 lidí. Dalších 180 osob je zraněno, uvedla agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje. Exploze byly slyšet z bagdádských čtvrtí na severu a na západě města i v centru. Útoky v šíitských čtvrtích otřásly metropolí po odchodu Američanů v době, kdy chce vláda soudit sunnitského viceprezidenta Hášimího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Série explozí v iráckém hlavním městěVideo: Reuters

 
Článek

Ministerstvo vnitra během dne evidovalo čtrnáct útoků v jedenácti čtvrtích, další dva výbuchy otřásly městem večer.

Útočníci "se nezaměřili na úřady ani na bezpečnostní stanoviště, nýbrž na školy, na dělníky a také na jeden protikorupční úřad," sdělil agentuře AFP mluvčí bagdádské policie Kásim Atta. Jeden z útoků spáchal sebevražedný atentátník, při dalších byly použity bomby umístěné na ulici, bomby připevněné na automobily a také auta naložená výbušninami.

Ve čtvrti Halaví explodovaly dvě nálože u silnice, ve čtvrti Karradá pak nálož v autě. Tato čtvrť byla jedním z ohnisek sektářského násilí. Další výbuch byl zaznamenán ve čtvrti Báb Muadam. Jedním z nejhorších byl dvojitý atentát u čtvrti Amál. Druhá exploze zabila záchranáře a policisty, uvádí Huffington Post.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Krev a bota vojáka na místě atentátu v bagdádské čtvrti Alaví

Jedna z obyvatelek čtvrti Halaví uvedla, že její dítě po explozi zasypaly střepy z okna: „Teď je ve vedlejší místnosti. Všechny země jsou stabilní. Proč my nejsme stabilní a v bezpečí?“

Ve čtvrti Karráda bomba vybuchla v autě před sídlem protikorupčního úřadu. Odpálil ji podle agentury Reuters sebevražedný útočník, který přijel sanitkou. "Slyšeli jsme, jak přijíždí auto, potom skřípění brzd a pak silný výbuch. Vyrazilo nám to okna i dveře, v domě je černý dým," řekl jeden z obyvatelů domu poblíž místa útoku.

Učitelka z mateřské školy v Karradě, kde výbuch zabil člověka, řekla, že tlaková vlna vyrazila všechna okna: „Děti byly vystrašené a pláčou. Část autobomby je v naší v budově.“

Foto: Mohammed Ameen , Reuters

Iráčané opouštějí obytný dům poškozený explozí

Země je v politické krizi

Vlna výbuchů zasáhla Irák jen pár dní po odchodu posledního amerického vojáka. [celá zpráva]

Země čelí hluboké krizi, protože vláda šíity Núrího Málikího obvinila z terorismu sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího. Ten utekl do iráckého Kurdistánu, který je částečně autonomní. Požaduje, aby proces proběhl tam. Podle něj jde o vykonstruované obvinění se snahou zbavit sunnity podílu na moci. [celá zpráva]

Dokud byli Američané v Iráku, sektářské násilí, které kulminovalo v letech 2006 a 2007, se dařilo udržet na uzdě. Atentáty ale nikdy zcela neskončily, například v listopadu při nich podle oficiální bilance zahynulo 187 lidí. Mnohé letošní atentáty měly okolo padesáti obětí.

Podle saúdskoarabských činitelů se po odchodu Američanů v Iráku projevuje vliv Teheránu nepokrytě a přímo, tudíž lze očekávat další zhoršení situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám