Hlavní obsah

Pět obětí nových střetů mezi Palestinci

GAZA

Při nových střetech mezi palestinskými hnutími Hamás a Fatah zahynulo v neděli v pásmu Gazy pět lidí a 14 dalších bylo zraněno. Zabit byl i jeden z vůdců ozbrojené složky Fatahu Brigád mučedníků od al-Aksá abú Džaráb.

Článek

Abú Džaráb, který velel ozbrojeným složkám Fatahu, byl v neděli ráno ještě s jedním svým spolupracovníkem zabit neznámým komandem na severu pásma Gazy. Fatah útok, který popsal jako chladnokrevnou vraždu, připsal Hamásu. Ten odpovědnost za přepad popřel.

Při pohřbu mrtvého velitele se sešlo 3000 lidí. I tam se strhla přestřelka, při níž byly zraněny tři osoby.

Později milicionáři Fatahu zabili tři stoupence Hamásu před mešitou v Gaze. Zranili také 11 osob, z nichž tři jsou ve vážném stavu.

Večer byl v Gaze unesen známý profesor z islámské univerzity Alí Šaríf. Únosci na něj čekali u jeho domu, když se vracel z večerních modliteb. Šaríf se hlásí k Hamásu. Když se ho pokoušeli sousedé chránit, začali únosci střílet, uvedla jeho dcera. Následovala vlna únosů na obou stranách, takže teď je pohřešováno asi deset lidí.

Napětí mezi Hamásem a Fatahem se znovu vystupňovalo poté, co byla zahájena velká bezpečnostní operace v Gaze. Hamás tvrdí, že její zahájení s ním Fatah nekonzultoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám