Hlavní obsah

Palestinští únosci propustili reportéra BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Britský reportér Alan Johnston, kterého 12. března unesla radikální palestinská Armáda islámu, byl v noci na středu propuštěn v Gaze a předán oficiálním činitelům hnutí Hamás. Podle svědků vypadá zdravý a v pořádku. Za jeho propuštění nebylo vyplaceno žádné výkupné, ani nebyly splněny žádné podmínky únosců, uvedly zdroje hnutí Hamás.

Článek

"Je úžasné být volný," řekl do vysílání BBC Johnston krátce po svém propuštění a dodal, že během svého 114 dní trvajícího věznění měl často strach. "Být volný je ta nejfantastičtější věc. Mockrát jsem snil o tom, že jsem na svobodě, ale vždycky jsem se probudil zase v tom pokoji. Teď to doopravdy skončilo," dodal s tím, že se těší na shledání s rodinou ve Skotsku. Už krátce hovořil se svým otcem.

To, čím prošel, označil za "nejhorších 16 týdnů ve svém životě", kdy se cítil jako "pohřbený zaživa". "Byl jsem v rukou lidí, kteří jsou nebezpeční a nepředvidatelní," řekl a dodal, že byl dvakrát nemocný a jednou byl 24 hodin svázaný v řetězech. Dvakrát ho také převezli. Jak přiznal, mučen nebyl.

Johnston se také objevil po boku vůdce Hamásu Ismaíla Haníji a poděkoval všem, kdo mu pomohli na svobodu.  "Únosci vypadali velmi spokojeně a jisti si sami sebou do té doby, než tu Hamás o pár týdnů později zahájil bezpečnostní operaci," řekl reportér.

Hamás si připisuje zásluhu na novinářově propuštění

Johnstonovo propuštění uvítal vůdce Hamásu Chálid Mišal. "Dokázali jsme uzavřít tuto kapitolu, která nesmírně uškodila obrazu našeho lidu. Úsilí Hamásu vyústilo v svobodu Alana Johnstona," řekl Mišal v telefonickém rozhovoru ze Sýrie agentuře Reuters.

Hamás dlouho vyjednával o propuštění Johnstona, protože jeho zadržování poškozovalo obraz Palestinců. Islámská armáda, kterou vede jeden z nejmocnějších klanů v pásmu Gazy, ale odmítala Johnstona propustit a opakovaně hrozila, že pokud se jej pokusí osvobodit milice Hamásu silou, Johnstona zabije. Dokonce zveřejnila video, kde mu navlékla vestu s výbušninami. [celá zpráva]

Hamás usiloval o propuštění Johnstona, aby tak potvrdil své sliby, že na rozdíl od umírněného hnutí Fatah zavede do chaotických poměrů v Gaze pořádek. To zopakoval i Mišal. "Dokazuje to rozdíl mezi érou, v níž (Gaze) vládla skupina zvyklá podporovat a páchat bezpečnostní anarchii a současnou situací, kdy se Hamás snaží stabilizovat bezpečnost."

Podle vysokého představitele Hamásu Mahmúda Záhira nebyla s únosci uzavřena žádná dohoda a Hamás podle něj nejednal, aby ho "ocenila britská vláda".

Radikální skupina Armáda islámu za propuštění novináře požadovala svobodu pro několik islámských vězňů zadržovaných ve Velké Británii včetně muslimského duchovního šajcha abú Katady.  [celá zpráva]

Nejdéle zadržovaný novinář

Johnston byl vůbec nejdéle zadržovaný novinář unesený v Gaze. Jeho únos vyvolal řadu protestů a projevů solidarity nejen v Británii, ale také na palestinských územích. Petici za jeho propuštění na internetu podepsalo 200 000 lidí.

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Britský novinář zajatý v Gaze stále žije

Britský novinář Alan Johnston, který byl v březnu unesen v pásmu Gazy, je stále naživu. Ve Švédsku to ve čtvrtek prohlásil předseda palestinské samosprávy...

Výběr článků

Načítám