Hlavní obsah

Palestinští únosci hrozí zabitím britského novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinská skupina, která unesla britského reportéra Alana Johnstona, v úterý večer pohrozila, že ho zabije. Radikálové z Armády islámu rozšířili seznam požadavků, jimiž podmiňuje Johnstonovo osvobození. Požadují také, aby Jordánsko propustilo zadržovaného muže podezřelého z napojení na al-Kajdu. Oznámila to ve středu agentura AP.

Článek

V prohlášení odeslaném médiím e-mailem únosci v úterý večer připojili hrozbu, že Johnston bude "podříznut jako ovce", pokud jejich požadavky nebudou splněny, a vyzvali k propuštění Abú Muhamada Makdisího, který je znám jako duchovní rádce zabitého šéfa irácké al-Kajdy Abú Músy Zarkávího.

Únosci dosud výměnou za propuštění Johnstona požadovali osvobození několika islámských vězňů zadržovaných ve Velké Británii, včetně muslimského klerika abú Katady.

Skupina, která Johnstona zadržuje, v pondělí zveřejnila videonahrávku, na níž má novinář na těle pás s výbušninami. Ten únosci hrozí odpálit, pokud se někdo pokusí Johnstona osvobodit.

Reportér BBC byl v pásmu Gazy unesen v březnu [celá zpráva] a palestinská samospráva uváděla, že by se měl brzy dostat na svobodu. Únos novináře odmítají i představitelé radikálního hnutí Hamás, které nyní kontroluje pásmo Gazy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Britský novinář zajatý v Gaze stále žije

Britský novinář Alan Johnston, který byl v březnu unesen v pásmu Gazy, je stále naživu. Ve Švédsku to ve čtvrtek prohlásil předseda palestinské samosprávy...

Výběr článků

Načítám