Hlavní obsah

Palestinští únosci dali britskému reportérovi na tělo výbušniny

Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinští únosci britského reportéra Alana Johnstona jsou připraveni ho zabít, pokud by se ho někdo pokusil osvobodit. Navlékli mu na tělo vestu s výbušninami jako sebevražednému atentátníkovi a jsou přichystáni je odpálit. Plyne to z nového videa, které zveřejnili v neděli na internetu.

Článek

"Situace je nyní velmi vážná," tvrdí na záznamu Johnston. "Jak můžete vidět, byl na mě připevněn pás s výbušninami. Únosci (mi) sdělili, že jej odpálí, pokud by se někdo pokusil vniknout do této oblasti," tlumočil hrozbu palestinských radikálů z málo známé skupiny Armáda islámu, která ho zadržuje již od 12. března. [celá zpráva] Je to druhé video, první bylo zveřejněno 1. června. [celá zpráva]

Pětačtyřicetiletý reportér má na záběrech na těle modrobílou vestu s výbušninami zavěšenou na černých popruzích. Vypadá unaveně, ale není na něm vidět žádné zranění.

Na záznamu Johnston dále uvádí, že podle věznitelů bylo jeho propuštění již blízko, překazil ho údajně ale pokus britské vlády a palestinského Hamásu o jeho osvobození.

"Únosci mi řekli, že slibná vyjednávání zhatilo, když se hnutí Hamás a britská vláda rozhodly pro vojenské řešení tohoto únosu," konstatuje Johnston.

Hamás nechce únos tolerovat

Rozhořčený předseda Hamásu Ismaíl Haníja v neděli při projevu ke svým příznivcům uvedl: "Naposledy ho ukázali v oranžové uniformě. Dnes jej předvedli s výbušninami okolo pasu. Nedovolíme, aby pokračovalo zadržování britského novináře. Případ Alan Johnston musí skončit."

BBC v pondělí vyjádřila obavy o osud Johnstona a vyzvala k jeho urychlenému propuštění: "Je velmi stresující pro Alanovu rodinu a jeho kolegy vidět, že je takto ohrožován." Britské ministerstvo zahraničí odsoudilo zveřejňování podobných záznamů.

Armáda islámu požaduje propuštění britského islámského duchovního Abú Katady, který se narodil v Pákistánu a je zadržován kvůli těsným vazbám na síť al-Kajda. [celá zpráva]

Izraleského vojáka zadržují už rok

Islámská armáda se také přesně před rokem podílela na únosu izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého přesně rok zadržují palestinští radikálové. Údajně jej vězní na jihu pásma Gazy v podzemí v zaminovaných prostorách. S odvoláním na zdroje z Hamásu to v neděli oznámila izraelská televizní stanice Kanál 2.

Podle reportáže je Šalit držen v podzemí budovy stojící nedaleko uprchlického tábora Šabúra v blízkosti města Rafáh, kam vede 15 metrů hluboká šachta Ta je podle zdroje stanice obložena trhavinami. Blíže neupřesněný zdroj z Hamásu dále uvedl, že na Šalita dohlíží dva dozorci.

Izraelská vláda odmítla reportáž komentovat a jedna ze tří ozbrojených skupin, která se na únosu podílela, ji označila za "spekulace a fantazie".

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Britský novinář zajatý v Gaze stále žije

Britský novinář Alan Johnston, který byl v březnu unesen v pásmu Gazy, je stále naživu. Ve Švédsku to ve čtvrtek prohlásil předseda palestinské samosprávy...

Výběr článků

Načítám