Hlavní obsah

Palestinský prezident Abbás se dohodl s izraelským premiérem Olmertem

JERUZALÉM

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se v sobotu večer sešel s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Jde o vůbec první oficiální setkání těchto politiků od jejich nástupu do funkcí. Schůzka v Olmertově rezidenci v Jeruzalémě začala v 18:30 SEČ. Oba dosáhli dohody v řadě témat, dojednat propuštění palestinských vězňů se však nepdoařilo.

Článek

Olmert je odmítl propustit, dokud bude zadržován unesený izraelský voják  Gilad Šalit. Po jeho únosu palestinskými radikály zahájil koncem června Izrael vojenské operace v Gaze. Dohodli se ale na uvolnění části palestinských daní, které Izrael zadržuje, nebo na odstranění některých omezení pohybu po Západním břehu Jordánu.

"Je to začátek série setkání," komentoval podle agentury Reuters dvouhodinové jednání v Olmertově rezidenci v Jeruzalémě blízký spolupracovník palestinského předáka. "Byla to přínosná schůzka, dosáhli jsme dohody v řadě otázek," dodal.

Důležité je, že se setkání vůbec uskutečnilo. Předseda palestinské samosprávy se sešel s vrcholným představitelem Izraele naposledy v únoru 2005, kdy Abbás jednal s Olmertovým předchůdcem Arielem Šaronem.

Militantní palestinské vládní hnutí Hamás vyjádřilo ústy svého mluvčího naději, že schůzka přispěje ke snížení utrpení palestinského lidu a že Izrael uvolní peníze z daní, které zadržuje od nástupu vlády Hamásu. [celá zpráva] K výsledku je však Hamás skeptický. "V minulosti taková setkání nepřinesla žádné výsledky," prohlásil mluvčí.

Palestina i Izrael pracovaly na dojednání schůzky několik měsíců. V úterý vyjádřil Abbás přání setkat se s Olmertem ještě před koncem roku. Oba politici se sešli již v červnu na snídani v jordánské Petře, ale to byla neformální neoficiální schůzka. [celá zpráva]

S Abbásem je ochoten Izrael jednat, protože není členem vládního hnutí Hamás, které odmítlo uznat Izrael, ale z umírněného Fatahu. Abbás se marně snažil přesvědčit Hamás, aby změnil postoj a respektoval Izrael. Selhala i jednání o společné vládě a mezi Fatahem a Hamásem došlo v posledních týdnech k prudkým střetů, které si vyžádaly mrtvé na obou stranách. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám