Hlavní obsah

Palestinské frakce porušily další příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Při pondělních bojích mezi stoupenci palestinských hnutí Hamás a Fatah v pásmu Gazy zahynulo osm lidí. Přestřelky se rozpoutaly i v nemocnicích, a to navzdory příměří, které mělo začít platit dopoledne.

Článek

Mezi oběťmi je šest členů Fatahu a dva příslušníci Hamásu. Jeden incident vypukl po přestřelce, při níž ozbrojenci Hamásu zabili v Gaze tajného agenta Fatahu [profil]. Jeho příbuzní okamžitě zahájili odvetnou akci v Bajt Hanúnu a střílelo se i v tamní nemocnici.

Pozdější střelba v Gaze s tímto incidentem nesouvisí a také zde se přesunula do nemocnice. Střílelo se i před budovou vlády, která kvůli tomu přerušila schůzi. "Jsme pod palbou. Střílejí z nedaleké střechy," řekl agentuře Reuters jeden z poradců premiéra Ismáíla Haníji [celá zpráva]z hnutí Hamás. Dopoledne byla ostřelována též kancelář ministra mládeže a sportu Básima Naíma, který je jedním z nejbližších Haníjových spojenců. 

Cílem příměří, které uzavřely palestinské frakce s pomocí egyptských zprostředkovatelů, bylo ukončit vlnu vnitropalestinských násilností, která trvá od května a vyžádala si 74 obětí.

Příměří mělo umožnit 70 000 středoškolských studentů v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu složit v klidu závěrečné zkoušky. Ty začaly ve městě Gaza v určenou dobu, většina studentů se ale dostávala do škol oklikami, aby se vyhnuli střetům a střelbě.

Západ obnovuje program finanční pomoci

Jednou z příčin násilností je špatná finanční situace na palestinských územích. Evropská unie v pondělí zahájila program, v jehož rámci poskytne palestinskému ministerstvu financí čtyři milióny eur (114 miliónů korun). Finanční toky ze západních zemí ustaly loni kvůli nástupu radikálního Hamásu k moci. [celá zpráva] Obnovení pomoci již ohlásilo Norsko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Příměří v Gaze příliš dlouho netrvalo

Příměří, které mělo v pásmu Gazy začít platit o úterní půlnoci, vydrželo sotva pár hodin. I ve středu pokračovaly boje mezi přívrženci vládních stran Hamás...

Výběr článků

Načítám