Hlavní obsah

Palestinská vláda je před rozpadem

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinský prezident Mahmúd Abbás hodlá rozpustit palestinskou vládu národní jednoty, kterou loni vytvořil spolu s radikálním hnutím Hamás. Sám prezident to v úterý oznámil v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Neupřesnil, kdy vláda padne, nicméně podle agentury AP je to záležitost několika dní.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Důvodem rozpuštění kabinetu je podle prezidenta fakt, že "Hamás blokuje výkon vládní moci v Gaze".

Vláda národní jednoty vznikla loni v červnu, ale panují v ní vleklé spory, zejména o postupu rekonstrukčních prací v Pásmu Gazy poškozeném ozbrojenými konflikty. Hamás obsadil Gazu v roce 2007 a konkurenční Fatah od těch dob vládne jen na Západním břehu Jordánu.

Radikálové z Hamásu dali najevo záměr opustit vládu už letos v lednu. Hamás tehdy požadoval ustavení mimořádného výboru, který bude Pásmo spravovat místo společné vlády. Po loňských padesátidenních bojích s Izraelem je Pásmo Gazy značně zničené a Hamás potřebuje k jeho obnově zahraniční pomoc.

Reklama

Související články

Předák Hamásu vyzval k únosům Izraelců

Palestinci budou unášet izraelské občany, aby si vymohli propuštění svých spoluobčanů vězněných v Izraeli. Při shromáždění ve městě Gaza na připomínku...

Výběr článků

Načítám